-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

17.05.2021 / 13:54 Politika - Dramatična rasprava

Kritike Hadžikadiću: Članstvo protiv ujedinjenja s drugim strankama

Kritike Hadžikadiću: Članstvo protiv ujedinjenja s drugim strankama
Foto: Vijesti.ba
Nakon šest sati dramatične rasprave na temu donošenja novog Statuta kojeg je predložilo Predsjedništvo na čelu sa predsjednikom Hadžikadićem prekinuta je Konvencija Platforme za progres.

Naime, kako je potvrđeno za Vijesti.ba, delegati su odbili prijedlog Hadžikadićevog novog Statuta.

- Članovi Predsjedništva i delegati koji su uz Hadžikadića, nakon debakla njihovog prijedloga Statuta su napustili Konvenciju i zbog nedostatka kvoruma Konvencija je prekinuta, rekao je izvor Vijesti.ba

Dodaje da su u raspravi delegati iznijeli teške optužbe na račun Hadžikadića: "da želi ugasiti Platformu za progres, jer mu je cilj ujedinjenje sa drugim strankama i pravljenje nove političke organizacije na čijem čelu bi on bio".

Dalje navodi da Hadžikadić i Predsjedništvo imaju samo jednu opciju, a to je da podnesu kolektivnu ostavku jer nisu dobili podršku delegata Konvencije da povedu Platformu putem kojim su krenuli.

- Odlukom delegata na današnjoj Konvenciji je građanima poslana poruka da Platforma ostaje samo u koaliciji sa građanima i da cijeni glasove i podršku koju su joj građani dali, navodi naš izvor i dodaje:

- Na žalost u javnoj raspravi o statutu koji je danas odbačen su članovi upozoravali da ne žele Statut koji će odvesti Platformu u nestanak. Lokalne i regionalne organizacije su slale dopise sa jednoglasnim odlukama da ne žele u ujedinjenje sa drugim strankama. Vijećnici su dramatično tražili od Hadžikadića da odustane od svoje nakane da žrtvuje i njih i Platformu za svoju kandidaturu na predstojećim izborima, ali ih nije poslušao.

Kako navodi, nastavak Konvencije se očekuje, ali on ovisi o volji Hadžikadića i njegovog Predsjedništva koji su izgubili povjerenje delegata.

- Hadžikadić mora poslušati glas svojih delegata i priznati svoju grešku. U protivnom, pitanje je kako će se delegati izjasniti o tačkama koje su još preostale na Konvenciji. Jedna od njih je prijedlog da se Hadžikadić isključi iz Platforme. Debakl sa Statutom je znak kako delegati razmišljaju. A pametnom je to dovoljno, navodi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo