9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

17.05.2021 / 11:47 BiH - U organizaciji Slovenije

U toku plenarna sjednica lidera regiona na samitu Brdo-Brijuni

U toku plenarna sjednica lidera regiona na samitu Brdo-Brijuni
Foto: Facebook / Vijesti.ba
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić stigli su na Brdo kod Kranja gdje se danas održava samit Brdo-Brijuni u organizaciji Republike Slovenije.

Članove Predsjedništva ispred Kongresnog centra dočekali su predsjednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Zoran Milanović.

U radu skupa učestvovat će i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović i Kosova Vjosa Osmani.

Nakon dočeka uslijedila je plenarna sjednica šefova delegacija povodom obilježavanja 10 godina procesa Brdo-Brijuni.

Očekuje se da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju kojom će poslati snažnu poruku o važnosti procesa proširenja EU, koji se mora brže usmjeriti i to ne samo na pojedine zemlje, već i na čitav region zapadnog Balkana.



Samit je prvobitno planiran prošle godine da se poklopi s 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odgađan zbog pandemije koronavirusa.

Proces Brdo-Brijuni zajednička je slovensko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer 2010. godine, osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na evropskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na samit inicijative Brdo-Brijuni kao gost pozove netko od čelnika iz država članica EU-a ili institucija Evropske unije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo