8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

17.05.2021 / 11:05 Svijet - Bliski Istok

Blinken s uticajnim kolegama: Užurbana potraga za okončanjem sukoba

Blinken s uticajnim kolegama: Užurbana potraga za okončanjem sukoba
Foto: AP / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken održao je u nedjelju razgovore sa ključnim kolegama koji su uticajni na Bliskom istoku, dok Sjedinjene Države pokušavaju da deeskaliraju smrtonosne sukobe između Izraela i Palestinaca.

Blinken, koji je početkom nedjelje diplomatije usredsređene na Arktik bio na putu za Dansku, telefonom je razgovarao sa zvaničnicima u Kataru, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Francuskoj.

Poslije Irana, smatra se da Katar ima najveći uticaj na militantnu grupu Hamas.

"Sekretar je ponovio svoj poziv svim stranama da deeskaliraju tenzije i zaustave nasilje koje je odnijelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i djecu", rekao je portparol State Departmenta Ned Price.

U svakom od svojih poziva, Blinken je naglasio ovo kao temu, objavio je State Department.

Pozivi su uslijedili nakon najsmrtonosnijeg dana u gotovo cjelonedjeljnom rasplamsavanju sukoba, jer je u izraelskim udarima ubijeno 42 Palestinca u pojasu Gaze i dok je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održavao virtuelni sastanak usred globalne uzbune zbog sukoba.

Blinkenovi pozivi uslijedili su i dan nakon što je predsjednik Joe Biden pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Mahmuda Abasa, predsjednika Palestinske uprave, kako bi izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog pogoršanja situacije i kako bi apelovao na obje strane na uzdržanost.

Ukupno je 42 Palestinca, uključujući najmanje osmero djece i dvoje ljekara, ubijeno u nedjelju u izraelskim bombardiranjima u Gazi, siromašnoj enklavi od dva miliona ljudi koja se nalazi pod izraelskom blokadom tokom skoro 15 godina, podaci su lokalnog ministarstva zdravlja.

Ovo je najteži broj poginulih u jednom danu od početka nasilja: ukupno je od 10. maja ubijeno 197 Palestinaca, uključujući najmanje 58 djece, dok je ranjeno više od 1.200 ljudi.

Na izraelskoj strani ubijeno je 10 ljudi, uključujući jedno dijete, a 282 ranjeno u napadima palestinskih grupa iz Gaze, uključujući Hamas.

Oni su ispalili više od 3.100 raketa na Izrael od početka neprijateljstava, što je najveći broj projektila ikada ispaljenih na izraelsko tlo, saopštile su u nedjelju Izraelske odbrambene snage (IDF), naglašavajući da je veći dio od njih presreo izraelski protivraketni sistem.

"Intenzitet ovog sukoba je nešto što nikada ranije nismo videli, sa nemilosrdnim vazdušnim napadima na gusto naseljenu Gazu i raketama koje pogađaju velike gradove Izraela", rekao je Robert Mardini, generalni direktor Crvenog krsta.


(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo