18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

17.05.2021 / 08:09 BiH - Samit Brdo-Brijuni

Nakon 'non papera': Danas sastanak lidera iz regije na Brdu kod Kranja

Nakon 'non papera': Danas sastanak lidera iz regije na Brdu kod Kranja
Foto: Vijesti.ba

Proširenje EU na Zapadni Balkan je rješenje za mir i sigurnost, ne samo regije, nego i EU.

Ovo bi trebala biti glavna poruka današnjeg samita Brdo-Brijuni kojeg organizira Slovenija na Brdu kod Kranja.

Pored domaćina, slovenskog predsjednika Boruta Pahora samitu bi trebali prisustvovati i predsjednici Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Ilir Meta, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vojsa Osmani, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Srbije Aleksandar Vučić te članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je u najavi samita poručio da “ne ide da raspravlja o BiH”.

- Mi ćemo o BiH raspravljati ovdje u BiH, i o našem EU putu ćemo raspravljati sa našim partnerima u Briselu i o našem NATO putu sa našim partnerima u Briselu. Nema rasprave o stanju u BiH, mi ćemo ovdje raspravljati o stanju u našoj zemlji, rekao je Džaferović.

Slovenski predsjednik Pahor proteklih mjeseci obilazio je zemlje regiona te je poručio da bi bilo sjajno kad bi, više ili manje istodobno, u EU ušle sve zemlje zapadnog Balkana.

On je pojasnio i o čemu je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH u kontekstu "konačnog raspada Jugoslavije".

- Ja sam još jednom upoznao sugovornike u Bosni i Hercegovini da se, u izostanku širenja Europske unije, sve češće ponavlja teza da je prije toga potreban konačan raspad bivše Jugoslavije. Mislio sam da to nije moguće bez prolijevanja krvi pa sam ih upitao što oni misle, je li uopće moguć miran raspad Bosne i Hercegovine? Dobio sam jasan odgovor – takav raspad nije moguć, osim od jednoga člana Predsjedništva, rekao je Pahor za POP TV.

Inače, sastanak lidera Brdo – Brijunskog procesa povodom njegove desete godišnjice planiran je prošle godine, ali je dva puta odgođen zbog epidemiološke situacije.

- Ovaj sastanak lidera inicijative procesa Brdo-Brijuni bit će, uz obilježavanje desete godišnjice inicijative, ujedno i prilika da se potvrdi i ojača opredijeljenost za nastavak procesa proširenja Europske unije. Lideri će takođe moći razmjenjivati ​​mišljenja o drugim aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi, naveli su iz Ureda slovenskog predsjednika.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo