-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

15.05.2021 / 18:51 Svijet - "Novinarstvo nije zločin"

AP i Al Jazeera osudili izraelski napad: Šokirani smo

AP i Al Jazeera osudili izraelski napad: Šokirani smo
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik i izvršni direktor američke novinske agencije Associated Press (AP) Gary Pruitt izjavio je da su šokirani i zgroženi nakon napada izraelske vojske na zgradu u Gazi u kojoj se nalazio i ured AP-a, prenosi agencija Anadolija.

Pruitt je u pisanom saopćenju komentirao današnji napad izraelskih snaga u kojem je srušen 13-spratni neboder u Gazi u kojem su se nalazili i uredi međunarodnih medijskih kuća, uključujući i televiziju Al Jazeera i agenciju Associated Press.

- Šokirani smo i zgroženi nasuprot krajnje uznemirujućeg izraelskog napada na zgradu u kojoj je bio i ured AP-a - poručio je Pruitt.

Izraelske snage od 10. maja izvode žestoke napade na blokirani Pojas Gaze. Do sada je u tim napadima ubijeno najmanje 139 Palestinaca, među kojima 39 djece i 22 žene. Ranjeno je najmanje 950 osoba.

Al Jazeera osudila rušenje svojih ureda: Novinarstvo nije zločin

Mreža Al Jazeera najoštrije osuđuje bombardiranje i uništavanje svojih ureda od strane izraelske vojske u Gazi, i to smatra jasnim činom koji sprečava novinare da izvršavaju svoju svetu dužnost informiranja svijeta i izvještavanja o događajima na terenu. Al Jazeera obećava da će slijediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke, saopćeno je iz ove medijske mreže.

Stanovnike i stanare zgrade Al Jalaa, u kojoj se nalaze uredi Al Jazeere, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput AP-a i Middle East Eye, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavijestila da imaju manje od jednog sata da napuste zgradu.

- Al Jazeera poziva sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardiranja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namjernog ciljanja novinara i medijskih institucija - navodi se.

Komentirajući bombardiranje zgrade Al Jalaa, dr. Mostefa Souag, v.d. generalnog direktora medijske mreže Al Jazeera rekao je, “pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi takve barbarske akcije i ciljanje novinara i zahtijevamo hitnu međunarodnu akciju da se Izrael pozove na odgovornost za namjerno ciljanje novinara i medijskih institucija".

Dr. Souag je rekao da je "cilj ovog gnusnog zločina ušutkati medije i sakriti neizrecive pokolje i patnje naroda Gaze".

- Uništavanje ureda Al Jazeere i ostalih medijskih organizacija u neboderu Al Jalaa u Gazi očito je kršenje ljudskih prava i međunarodno se smatra ratnim zločinom. Pozivamo sve medije i institucije za ljudska prava da osude ovaj gnusni zločin i da stanu uz Al Jazeeru i druge medijske organizacije koji su na meti izraelske vojske, unatoč tome što već dugi niz godina znaju kako se zgrada koristi kao njihovo sjedište -navode iz Al Jazeere.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo