5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

15.05.2021 / 11:06 Obrazovanje - Usvojen plan upisa

Zenički univerzitet naredne akademske godine planira upisati 1050 brucoša

Zenički univerzitet naredne akademske godine planira upisati 1050 brucoša
Foto: FENA

Senat Univerziteta u Zenici usvojio je Plan upisa za akademsku 2021./2022. godinu po kojem će, na svojih osam fakulteta, za upis na prvu godinu prvog ciklusa studija studentima ponuditi 1.050 mjesta - kazao je za Fenu novi prorektor za nastavu tog univerziteta prof. dr. Enes Bikić.

Od toga su 623 mjesta namijenjena za redovne studente za koje studije plaća osnivač, Vlada Zeničko-dobojskog kantona; 337 mjesta za redovne-samofinansirajuće te 90 mjesta za vanredne studente.

Prošle je godine na tom univerzitetu planom upisa na prvu godinu prvog ciklusa bilo predviđen upis 1.265, a pretprošle 1.425 studenata, ali plan nije bio ispunjen. Tako se nastavlja i trend smanjenja broja ponuđenih mjesta, ali i upisanih studenata.

- Analizirajući realizaciju plana upisa iz ranijih godina, ali i broj učenika koji završavaju srednju školu, ove smo godine sačinili smo realniji plan upisa na fakultete našeg univerziteta. Preostaje još da plan koji je usvojio Senat UNZE-a, usvoji i Vlada ZDK, kako bismo mogli raspisati konkurs - napominje Bikić.

Dva nova studijska programa ima Metalurško-tehnološki fakultet, koji će prvi put upisivati studente na Odsjek inženjerstvo zaštite okoliša (15 redovnih + 5 redovnih-samofinansirajućih) i Odsjek zaštita na radu i zaštita od požara (15+10).

Nastavu drugog ciklusa organizirat će sedam fakulteta tog univerziteta, a planom je predviđeno da se na prvu godinu upiše ukupno 477 studenata - 133 redovna, 258 redovnih-samofinansirajućih te 86 vanrednih studenata.

Medicinski fakultet na prvu godinu integrisanog prvog ciklusa studija na Odsjeku za opću medicinu (prvi i drugi ciklus), planira upisati 10 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata. Odsjek zdravstvene njege tog fakulteta upisat će 20 redovnih i 30 redovnih-samofinansirajućih studenata.

Treći ciklus, odnosno doktorske studije, samo kao vanredne studije, naredne će godine organizirati Pravni i Islamsko pedagoški fakultet.

Oba će fakulteta upisati po 20 vanrednih studenata, s tim što će IPF organizirati studije na tri odsjeka- Odsjek za islamsku vjeronauku (10 studenata) te zajednički program za Odsjek za socijlnu pedagogiju i Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje (ukupno 10 studenata).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo