4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

15.05.2021 / 10:32 Regija - Podgorica

Crnogorsko tužilaštvo ispituje umiješanost Mitropolije u skrivanje pedofilije

Crnogorsko tužilaštvo ispituje umiješanost Mitropolije u skrivanje pedofilije
Foto: Arhiv

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe.

Kako je saopšteno iz tog tužilaštva, krivičnu prijavu podnijela je nevladina organizacija Montenegro International i predmet je u fazi istražnog postupka, a više informacija i podataka nije moguće objaviti radi zaštite postupka, prenijela je Beta.

Krivična prijava uslijedila je pošto je 7. maja bivši đakon Srpske pravoslavne crkve Bojan Jovanović optužio episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC-u.

‘Amfilohije znao sve’

Jovanović je dodao da je to bilo uz blagoslov bivšeg mitropolita Amfilohija, a o tome piše u svojoj knjizi Ispovijest kako smo ubili Boga u izdanju NVO Montenegro International.

On je na promociji knjige u biblioteci „Njegoš” na Cetinju, govoreći o pedofiliji unutar SPC-a kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo