16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.05.2021 / 12:51 Zanimljivosti - Osnivačica online trgovine

Priča Tatjane Bakalčuk, od domaćice do milijarderke

Priča Tatjane Bakalčuk, od domaćice do milijarderke
Foto: Vijesti.ba

Bivša nastavnica engleskog jezika Tatjana Bakaljčuk napravila je rusku verziju kompanije "Amazon" i 2021. godine postala najbogatija žena u Rusiji.

Tatjana, majka četvero djece, još 2004. davala je privatne časove engleskog, a usput je, za vrijeme trudnoće, naručivala garderobu iz Njemačke, da bi 2021. godine postala milijarder. Ona je osnivačica i izvršna direktorica online trgovine "Wildberries" i po tempu rasta kompanije u godini pandemije Tatjana je na drugom mjestu među milijarderima cijelog svijeta.

Tatjana je porijeklom iz Južne Koreje, a njen muž Vladislav radio je kao radiofizičar.

Odlučila se za online trgovinu odjeće iz njemačkih kataloga "Otto" i "Quelle" koji su popularni u Rusiji, navodi "Ruska riječ". Tada u Rusiji i nije postojalo sadašnje online tržište. Prije otvaranja prodavnice "Wildberries" odjeća se u Rusiji praktično nije ni prodavala na internetu.

Tatjana je na početku posla bila operater, dostavljač, administrator i vlasnik onlajn trgovine. Mada su je poznanici nagovarali da odustane jer, navodno, niko neće kupovati odjeću na internetu, Tatjana je najprije ukinula obavezno plaćanje unaprijed i odredila istu maržu za svaki artikal. To je bilo dovoljno da se kompanija razvija sve brže.

Uskoro je, pored odjeće iz pomenutih kataloga, počela da nudi i vrhunske evropske brendove. Bakaljčuk je najprije zaposlila mlađu sestru, a zatim i muževu koleginicu, ali je broj narudžbi brzo rastao, pa su ubrzo angažovani i drugi poznanici i rodbina.

Put do enormne zarade vodi zatim preko besplate dostave i punktova za preuzimanje robe sa kabinama za probu širom zemlje, što niko u Rusiji ranije nije radio. Priča završava tako što je "Wildberries" počeo da raste brže od tržišta i 2015. ostvario je prihod od 29,5 milijardi rubalja, a 2019. godine 117 milijardi rubalja, (1,3 milijarde eura).

Kompanija "Wildberries" je krajem maja 2020. godine imala 53.000 stalnih i privremenih zaposlenih i otvorila prodajna mjesta u devet zemalja Zajednice nezavisnih država i Evrope.

Tako je kapital firme Tatjane Bakaljčuk skočio za 1.200 posto i dostigao 13 milijardi dolara.

I promet robe za izvoz "porastao" je za 89 posto.

Pet artikala koje kompanija najviše izvozi iz Rusije su: medicinske maske, pastile bez šećera, puter od kikirikija, pelene za jednokratnu upotrebu, majice i knjiga "Istorija Rusije za djecu".


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo