°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

10.05.2021 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Bütikofer: Sattleru ne dopustiti da odstupi od linije EU u BiH

Bütikofer: Sattleru ne dopustiti da odstupi od linije EU u BiH
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Koordinator za vanjsku politiku grupe Zelenih (EFA) u Parlamentu EU Reinhard Bütikofer kazao je za Vijesti.ba kako se EU mora snažnije uključiti u rješavanje političke situacije u BiH.

Komentirajući raspravu Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) o situaciji na zapadnom Balkanu Reinhard Bütikofer je potcrtao poruku Josepa Borrella kako je u Bosni i Hercegovini potreban brži napredak u reformama umjesto nacionalističke retorike podjela.

"Najžalosnije je što su srpski i hrvatski šovinistički glasovi čak istakli strašnu opciju precrtavanja granica po etničkim linijama”, kaže on.

On dodaje kako je jedini očiti zaključak iz pogoršane atmosfere u Bosni i Hercegovini taj da se EU mora snažnije uključiti i vratiti na jasnu i pouzdanu liniju.


“Ambasadoru Sattleru ne smije se dopustiti da odstupi od linije EU”, kategoričan je zastupnik Bütikofer .

On smatra da je dobro što je EU financirala oko 213.000 doza vakcina BioNTech / Pfizer za Bosnu i Hercegovinu nakon početnih oklijevanja, ali da građani BiH zasigurno žele vidjeti veći napredak kako je s pravom rekao i gospodin Borrell.

“Hrvatskoj ne smije biti dopušteno da se miješa u potreban napredak iz sebičnih i nacionalističkih razloga”, zaključio je zastupnik Zelenih Reinhard Bütikofer.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo