12°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

10.05.2021 / 15:14 BiH - Šef diplomatije Austrije

Schallenberg: Borba dva modela života na Zapadnom Balkanu

Schallenberg: Borba dva modela života na Zapadnom Balkanu
Alexander Schallenberg / Vijesti.ba
Šef diplomatije Austrije Alexander Schallenberg izjavio je u ponedjeljak se odnosi Evropske unije prema Zapadnom Balkanu ne smiju svesti samo na procese pristupnih pregovora, već da se regiji na više načina mora dati opipljiva perspektiva.

Pred stratešku debatu ministara EU-a o Zapadnom Balkanu kasnije u ponedjeljak, on je upozorio na ”borbu između dva modela života” u regiji.

”Jedan je evropski model, a drugi može doći spolja ukoliko okrenemo leđa Zapadom Balkanu i stvori se vakuum koji će se brzo osjetiti i koji neće biti u našem strateškom interesu”, rekao je Schallenberg, prenosi Tanjug.

Njegov slovenski kolega Anže Logar je kazao da zvanična Ljubljana podržava stav da Zapadni Balkan ima stratešku vrijednost za EU.

Logar je pred sastanak Vijeća EU-a najavio da će Slovenija početkom oktobra organizirati neformalni samit o Zapadnom Balkanu.

Grlić Radman: Investiranjem do sigurnosti

Šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je EU da se više politički i strateški anagažira na Zapadnom Balkanu.

Pred debatu Vijeća EU-a o Zapadnom Balkanu ukazao da je investiranje u regiju koja je “najbliža EU” istovremeno i investicija u stabilnost i sigurnost Evrope.

“Naši partneri iz regije moraju raditi na demokratskoj transformaciji, ljudskim pravima i vladavini prava. To je ključno za njihov EU put”, kaže Radman.

Pozvao je na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Crna Gora mora ostati posvećena EU putu, a Srbija se fokusirati na reforme i prevazilaženje zaostavštine iz prošlosti”, ocjenjuje Grlić Radman.

Šef diplomatije Hrvatske je i ovog puta ukazao na situaciju u Bosni I Hercegovini kao “najizazovniju” i založio se za izbornu reformu i koncept tri konstitutivna naroda kao “ključ za funciosalnost, stabilnost i EU put Bosne I Hercegovine”.

Linde: EU mora ispuniti obaveze

Šefica diplomatije Švedske Ann Linde ocijenila je da je u pitanju debata ”važna za cijelu Evropu”.

“Imamo jedinstven i sveobuhvatan angažman EU-a na Zapadnom Balkanu, ali moramo razgovarati o ispunjenju naših preuzetih obaveza pram regiji”, poručila je ona.

Linde je pozvala na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i nastavak reformskog procesa u regiji.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Kočok je rekao da će za njega najvažnija tačka sastanka Vijeća EU-a biti debata o Zapadnom Balkanu.

Napominje da se do sada Unija fokuisirala na Zapadni Balkan ”kroz proces proširenja”, što ”nije dovoljno”.

”Moramo posvetiti stratešku pažnju regiji. Proširenje jeste jedan od najvažnijih transformativnih instrumenata EU-a, ali ne možemo zasnivati odnose na tehničkim vježbama u okviru proširenje. Ne možemo dozvoliti da izgubimo srca ljudi na Zapadnom Balkana koji vide svoju budućnost u EU”, navodi Kočok.

Pripremljen evropski ‘non-paper’

Evropska služba za vanjsko djelovanje pripremila je za današnji sastanak “non-paper” o pojačanom angažmanu EU-a na Zapadnom Balkanu, prenosi al jazeera.

U tom radnom dokumentu se kaže da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasan cilj postati punopravnim članicama EU-a i da ne žele neke alternativne aranžmane, poput pojačane ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje kao zamjenu za članstvo.

Ističe se da ova godina nudi dobre izglede za konkretan i znatan napredak tih zemalja na putu prema EU.

Od njih se traži da rade na jačanju dobrosusjedskih odnosa i učine odlučne napore za pronalaženje konačnih i uključivih rješenja i njihovu provedbu kada je riječ o bilateralnim sporovima i nasljeđu prošlosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo