1°C
Mostar 8°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

10.05.2021 / 15:02 Regija - Čvrsti dokazi

Ljudska DNK pronađena u mašini za mljevenje mesa kod Veljka Belivuka

Ljudska DNK pronađena u mašini za mljevenje mesa kod Veljka Belivuka
Foto: MUP Srbije / Vijesti.ba
U mašini za mljevenje mesa nađenoj u vikendici Veljka Belivuka, vještačenjem i DNK analizom, utvrđeni DNK ostaci više žrtava.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su nakon obavljenih vještačenja pripadnici MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mljevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

"Nijedan zločin klana Belivuk - Miljković neće ostati nerasvijetljen. Nakon što smo u kući strave u Ritopeku pronašli tajnu prostoriju u kojoj se osim oružja i eksploziva nalazila industrijska mašina za mljevenje mesa, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno su potvrdili da se u toj mašini nalazilo više DNK različitih žrtava ovog klana", istakao je ministar Vulin, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, ova "ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mljela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Stefanović: DNK profili žrtava čvrsti dokazi protiv Belivuka

U iščekivanju zvaničnih informacija kome pripadaju DNK profili otkriveni na industrijskoj mašini za mljevenje mesa pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, a koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UTS) Nenad Stefanović za Tanjug ukazuje da su DNK uzorci veoma su čvrst dokaz protiv ove grupe.

"U svijetu kriminalističke policije i forenzike DNK trag se smatra najjačim dokazom", kaže Stefanović i pojašnjava da se DNK analiza zasniva "na utvrđivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag, koji je izolovan".

On je dodao da DNK profil može biti izolovan i iz vrlo male količine biološkog materijala.

Stefanović objašnjava da je DNK analiza u suštini uporedna metoda koja za otkrivanje okrivljenog zahtjeva dva DNK uzorka.

"Jedan pronađen na mjestu zločina koji, na primjer, dokazuje da je ubica boravio na datom mjestu i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rješavanju slučaja", precizirao je Stefanović, inače zamjenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je saopštio da su nakon obavljenih vještačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mljevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

Prema njegovim riječima, ova „ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mljela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Mašina za mljevenje mesa i arsenal različitog naoružanja i eksploziva pronađeni su prije dvije sedmice u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku i po nalogu tužilaštva odmah proslijeđeni na vještačenje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo