8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

10.05.2021 / 09:17 Svijet - Jerusalem

Izraelska policija ponovo napala Palestince u kompleksu Al-Akse

Izraelska policija ponovo napala Palestince u kompleksu Al-Akse
Foto: FENA - AA

Izraelska policija jutros je ponovo napala Palestince u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, koji su bili okupljeni kako bi spriječili novi upad fanatičnih Jevreja, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Palestinaca su jutros nakon jutarnje molitve sabah-namaza u džamiji Al-Aksa, održali demonstracije u dvorištu džamije donoseći tekbire (Allah je veliki).

Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Akse i da su spremni žrtvovati se za nju.

Potom je stigla izraelska policija koje je Palestince gađala plastičnim mecima, suzavcima, plastičnom i zvučnim bombama. Palestinci su na napad policije odgovorili kamenicama.

Nasilje izraelske policije i dalje se nastavlja, a prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca danas je povrijeđeno najmanje 10 osoba, među kojima su tri prebačene u bolnicu.

Stotine Palestinaca i više od 20 pripadnika izraelske policije povrijeđeno je u sukobima tokom protekla tri dana, prenosi BBC.

Strahuje se od novog talasa nasilja u ponedjeljak tokom godišnjeg marša za Dan Jerusalema.

Ovim događajem se obilježava zauzimanje istočnog Jerusalema, gdje se nalazi stari dio grada i njegova sveta mjesta. Izrael je zauzeo ovaj dio Jerusalema 1967. godine i od tada svake godine obilježava zauzimanje kao Dan Jerusalema.

Mladi cionisti ga obilježavaju šetnjom kroz većinski muslimanska područja.

Mnogi Palestinci to smatraju namjernom provokacijom.

Najnovije nasilje uslijedilo je nakon mjesec dana tenzija, a pokretač novih incidenata je prijetnja deložacijom palestinskih porodica.

Vrhovni sud Izraela trebao je u ponedjeljak održati ročište u vezi s žalbom više od 70 Palestinaca na nalog za deložaciju koja ide u korist jevrejske naseljeničke organizacije u istočnom jerusalemskom okrugu Sheikh Jarrah, ali je odgođeno zbog nemira.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo