5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

08.05.2021 / 20:00 Regija - Zoran Milanović

Srbija ne zna kako da se izvuče iz klopke u koju su sami upali

Srbija ne zna kako da se izvuče iz klopke u koju su sami upali
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu nije "nikakva provokacija" Srbiji.

"Već sam potpisao to naređenje, ali sad da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja", rekao je Milanović i dodao da nije mislio da će "ljudima u Beogradu, konkretno predsjedniku Srbije Aleksadru Vučića smetati povećano prisustvo hrvatskih vojnika na Kosovu.

On je rekao da to nije provokacije, već da srbijanske vlasti "ne znaju kako da se izvuku iz klopke u koju su sami upali prije 30 godina sa Slobodanom Miloševićem, koji je izazvao rat u Jugoslaviji".

Milanović tvrdi da je pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda "tema koja je dovela do nekoliko ratova". On je dodao da je Kosovo "država koju je priznala praktički cijela EU, osim pet država".

Milanović kaže da srbijanske vlasti "sve rade da ne uđu u EU, a kao pregovaraju".

"Mi nismo u ravnopravnom položaju. Mi smo članica EU, oni nisu. I ako žele ući, moramo razgovarati. Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo sa državama, sa Slovenijom koja je manja od Hrvatske, ali je bila članica EU", dodao je Milanović.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je jučer da je Hrvatska mogla da odbije KFOR, te da je odluka o povećanju broja vojnika donesena da bi se "dodatno ponizila Srbija".



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo