3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

08.05.2021 / 14:10 Politika - Potpredsjednik SDP-a

Denis Bećirović: Tri odgovora Aleksandru Vučiću

Denis Bećirović: Tri odgovora Aleksandru Vučiću
Denis Bećirović / Vijesti.ba
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović oglasio se danas na svom Instagram profilu, obrativši se direktno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naime, Bećirović je reagovao na Vučićeve stavove koje je srbijanski predsjednik iznio u Donjoj Gradini gdje je prisustvovao komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina.

Između ostalog, Vučić je rekao da se "novi Jasenovci i nove 'Oluje'" više neće dogoditi srpskom narodu, te da to poručuje "mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija, dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina".

U nastavku u cjelosti prenosimo Bećirovićev status na Instagramu, koji je opisao sa "Tri odgovora Vučiću":

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas poručio da cjelokupan srpski narod mora zapamtiti: Pod jedan: mir, mir, mir je najvažniji za srpski narod.

Pod dva: i Srbija i Republika Srpska i srpski narod u cjelini mora da bude dio međunarodne zajednice, nikada više sebi ne smijemo da dozvolimo da budemo izolovani i da budemo odstranjeni iz svijeta.

Pod tri: nema nikakve sumnje i to danas s pravom možemo da kažemo da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno...

Zbog ovakvih opasnih teza javno poručujem Vučiću:

1. Mir je najvažniji, ali se on ne gradi riječima već djelima. I Milošević je bio rekorder u pozivanju na mir a znamo šta je u stvarnosti činio.

2. Dio Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice su Srbija i Bosna i Hercegovina. Vučiću, nauči se da je bh. entitet RS administrativno teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini.

3. Međunarodno javno pravo nije sahranjeno ali je činjenica da ga Srbija flagrantno krši od 1990-ih godina do danas. Vučiću, za početak, počni poštovati presude najviših svjetskih sudova pa onda pričaj o međunarodnom pravu".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo