8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

08.05.2021 / 11:23 Regija - Hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman u Tivtu: Država će pomagati opstanak Hrvata

Grlić Radman u Tivtu: Država će pomagati opstanak Hrvata
Gordan Grlić Radman / Vijesti.ba
Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Tivtu da će država pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, nakon sastanka s predstavnicima Hrvata u sklopu dvodnevnog posjeta Crnoj Gori.

Grlić Radman u Tivtu se susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanom Vuksanovićem.

"Država će pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, njihove projekte, razvoj, očuvanja njihovog kulturnog jezičnog identiteta kako bi opstali u svom zavičaju jer su oni ovdje autohtoni“, kazao je Grlić Radman nakon sastanka s Dekovićem i Vuksanovićem.

„Hrvatska autohtona zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva hrvatski identitet, povijest, zajedničku prošlost. Danas sam imao razgovore sa svim važnim ljudima crnogorske vlasti, s kojima sam razgovarao o statusu Hrvata u Crnoj Gori. Od njih sam dobio obećanja da će sva njihova prava biti  ostvarena i zadovoljena", rekao je Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman prethodno se susreo u Kotoru s novim kotorskim biskupom Ivanom Štironjom, posjetio je i sjedište udruge HGD-a, te obišao hrvatski konzulat, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u potpunosti obnovljena a u vlasništvu je Hrvatske.

Grlić Radman u subotu će u Tivtu prisustvovati nastavku konferencije "Identitet Hrvata Boke kotorske" kojoj je cilj zaštititi bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata kroz njegovo uvrštavanje u nastavu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo