8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

07.05.2021 / 07:57 Politika - Za i protiv patriotskog bloka

Članovi SDP-a podržali Bećirovića i Karić: Mijatović je destruktivac

Članovi SDP-a podržali Bećirovića i Karić: Mijatović je destruktivac
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović 'kritizirao' poziv, također potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirevića svim bh. strankama na formiranje patriotskog bloka i podršku koju mu je uputila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, uslijedile su brojne reakcije.

Šta je rekao Mijatović

- Ja sam mislio da je Denis već u Banjoj Luci da hapsi Milorada Dodika. Najavio je to prije dvije sedmice, ali ne vidjeh ga tamo. Čudi me malo. Hajte da prestanemo braniti Bosnu iz Sarajeva. Molim ga to javno, kao partijskog druga - rekao je Mijatović, a potom se osvrnuo na podršku Karić upućenu Bećiroviću:

- Super je i što je Benjamina podržala tako nešto. I meni je drago, jer ona baklava koju je napravila je sjajna, ali hajde da se vratimo na život. Može da se ljuti na mene ko god hoće – dodao je Mijatović.

SDP-ove organizacije širom BiH su oštro osudile Mijatovićeve kritike i uputile punu podršku Bećiroviću i Karić.

Omalovažavanje i vrijeđanje


Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla je jednoglasno osudila istup Mijatovića kojim se, kako navode, "omalovažavaju i vrijeđaju članovi i funkcioneri SDP BIH".

Također, Kantonalna organizacija FOŽ SDP BiH Tuzla dala je punu podršku radu gradonačelnice Sarajeva, Benjamini Karić.

- Ograđujemo se od izjava potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića i smatramo da retorika koju je koristio u ovom kontekstu je apsolutno neprihvatljiva, naročito zato što je upravo kandidovanje i izbor drugarice Benjamine Karić za Gradonačelnicu Sarajeva svijetla tačka političke scene u BiH.


Antifeministički ispad

Reagirale su i organizacije iz Maglaja i Žepča.

- OO SDP BiH Žepče se ograđuje od antifeminističkog ispada potpredsjednika SDP BiH, Vojina Mijatovića upućenog na račun Gradonačelnice Sarajeva. Današnji press SDP BiH i izjava potpredsjednika, Vojina Mijatović je pokazala da i u samom SDP-u, nažalost, ima pojedinaca koji marginaliziraju i omalovažavaju konkretan rad Gradonačelnice čije imenovanje predstavlja jedan od najboljih poteza SDP BiH unazad decenijama, a o čemu najbolje svjedoči plebiscitarna podrška koju Gradonačelnica uživa od strane građana. OO SDP BiH Žepče najoštrije osuđuje antifeministički ispad, potpredsjednika SDP BiH, Vojina Mijatovića sa porukom da drugarice i drugovi iz Žepča ne dijele mišljenje potpredsjednika partije i da o radu Gradonačelnice imamo samo riječi hvale, a da su svi njeni dosadašnji potezi apsolutno životno konkretni i reprezentativni – dosljedni funkciji Gradonačelnika najvećeg bh grada, navode iz Žepča.

- OO SDP BiH Maglaj najoštrije osuđuje medijski istup jednog od funkcionera SDP BiH na današnjoj press konferenciji kojim se omalovažavaju i vrijeđaju istaknuti članovi i funkcioneri SDP BiH, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rođ. Londrc i potpredsjednik SDP BiH Dr. Denis Bećirović, naveli su iz OO SDP Maglaj i dodali:

- Velika je čast biti u istoj Partiji, dijeliti iste ideale, zalagati se za socijaldemokratiju, ravnopravnost koje zastupa i novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Prozivanje Denisa Bećirovića na način kako je to danas učinjeno, je nedopustivo jer ideja Bosne i Hercegovine kakvu zastupa Bećirović je multietična, prosperitetna, nedjeljiva i jedinstvena BiH, što su prepoznali i građani Bosne i Hercegovine.


Mijatović destruktivac

O svemu se oglasio i Adnan Habibija predsjednik GO SDP Bihać.

- Ponos SDP-a, ponos BiH Benjamina i Denis. A lovci na lajkove mogu da baju, ali vas nikad neće poniziti u očima naroda. Kaže naš narod prvo svoja avlija pa onda druže ideš dalje... Draga Benjamina Karić ne daj se pokolebati, ovi destruktivci poput Vojina Mijatovića u očima javnosti neće umanjiti tvoju vrijednost kao čovjeka, kao SDP-ovke, kao žene, kao majke, kao onoga što zapravo BiH i jeste nedjeljiva, multietnična i građanska. Nadam se toj bosanskoj baklavi! I nastavi čuvati našu bosansku tradiciju, napisao je Habibija.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo