8°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

05.05.2021 / 15:38 BiH - Hitna sjednica

Forto: Vlada KS traži hitnu smjenu rukovodstva KCUS-a

Forto: Vlada KS traži hitnu smjenu rukovodstva KCUS-a
Foto: Vijesti.ba
Vlada Kantona Sarajevo (KS) održala je danas hitnu sjednicu povodom ostavke 13 anesteziologa na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Premijer KS Edin Forto rekao je da je Vlada KS donijela određene zaključke nakon što su sagledali sve činjenice, od advokata i ministra zdravstva KS Harisa Vranića.

- Vlada KS će riješiti radno-pravni status 13 anesteziologa i osigurati im prelazak u Opću bolnicu. Zavod za javno zdravstvo će obezbijetiti novac za njihove plate - kazao je Forto.

Istakao je da Vlada KS zahtijeva od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo i Upravni odbor KCUS-a.

- Već imamo informacije da još neki ljudi razmišljaju o odlasku sa KCUS-a. Odlazak 13 doktorica je nešto što ćemo mi riješiti, ali moramo ići i prema uzroku njihovog odlaska a to su uslovi rada - naveo je Forto.

Ukoliko su na KCUS-u uslovi rada takvi, dodaje, da u ovolikom broju doktori odlaze, onda se mora pronaći i ko je za to odgovoran.

- A odgovorni su federalni ministar, Federalna vlada, Upravni odbor i menadžment KCUS-a - poručio je Forto, te za ponedjeljak ovim povodom najavio održavanje tematske sjednice Vlade KS.

Ministar Vranić kaže da su novim odlaskom ljekara eskalirali kontinuirani problemi na KCUS-u.

- Dosad je otišlo više od 160 ljekara specijalista, evo sad imamo nezavidnu situaciju koja nas je sve iznenadila a to je istovremeni odlazak 13 ljekara. To je alarm da se nešto mora razriješiti jer više guranjem stvari pod tepih ništa ne dobivamo - poručio je Vranić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi ovakav odliv ljekara sa KCUS-a, a da niko ne reaguje prema Upravnom odboru i menadžmentu, onda se dovodimo u nezavidnu situaciju, jer u jednom momentu ni Vlada niti bilo ko drugi te ljekare neće moći zbrinuti.

- Treba da se zahvalimo našim kolegicama koje su strpljivo iznijele teret trećeg vala pandemije na svojim leđima i nisu poduzimale bilo kakve korake u vezi prelaska i odlaska sa KCUS-a sve dok se nije epidemiološka situacija stabilizirala, ne želeći da na taj način ugroze ijedan život - kaže Vranić.

Ovi ljekari su, dodaje, potrebni građanima Kantona Sarajevo, te će se stoga sve poduzeti da se njihov profesionalni angažman nastavi u Sarajevu, a ne u nekim drugim centrima u BiH ili izvan naše zemlje.

Odgovarajući na pitanja novinara, Forto je rekao da se danas nisu stigli obratiti KCUS-u, niti ih pozvali na hitnu sjednicu Vlade KS, što opet ne znači da im neće biti upućen poziv za tematsku sjednicu o kojoj je govorio.

- Tražit ćemo informacije i njihovo izjašnjenje o ovome - poručio je Forto.

Ministar Vranić ističe da je na KCUS-u, nakon odlaska njih 13, ostalo da radi još tridesetak anesteziologa.

- Mislim da to neće ugroziti proces rada. Ali mislim da se ovih 13 anesteziologinja na ovakav drastičan korak nije odlučilo iz nekog svog hira. Nije jednostavno nakon 25 godina rada napustiti svoju matičnu kuću, za to morate imati debele razloge. Menadžment KCUS-a će se morati da zapita i preustroji prema onome što im je ostalo - dodao je Vranić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo