19°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.05.2021 / 16:53 BiH - Po uzoru na KS

Vlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom

Vlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Ovom Uredbom prvi put se formira institucionalni tijelo, koje će se boriti protiv korupcije i raditi na sprječavanju korupcije, izjavila je na press konferenciji nakon sjednice Vlade TK, ministrica pravosuđa i uprave TK, Una Harčin.

Ovaj oblik Ureda formiran je po uzoru na isti Ured u Kantonu Sarajevu, koji je pri,jer dobre prakse, ističe Harčin, dodavši da TK prvi put ima formirano tijelo, koje će provoditi aktivnosti na prevenciji i sprječavanju korupcije.

 Šef ureda će se birati putem javnog konkursa, a jedan od uvjeta će biti i prethodno iskustvo u borbi protiv korupcije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK će normativno uspostaviti rad Ureda, u kojem će interno biti raspoređeni  državni službenici.

-To znači da neće doći do novih zapošljavanja, samim tim znatno će se i ubrzati formiranje Ureda, koji će u vrlo kratkom roku postati operativan- navodi Harčin.

Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja kao i druge registre.

Po riječima ministrice Harčin, Ured će voditi državni službenici koji  shodno zakonu moraju biti odvojeni od politike i raditi isključivo u interesu građana, jasno  depolitizira Ured i čini ga nezavisnim u svom djelovanju, a što je dodatno propisano i Uredbom o osnivanju Ureda.

Ured će biti mehanizam za provođenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo