14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

04.05.2021 / 14:50 BiH - Ministri vanjskih poslova

Turković i Schallenberg: Bez stabilne BiH nema stabilnog regiona

Turković i Schallenberg: Bez stabilne BiH nema stabilnog regiona
Foto: Twitter

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, predvođenom saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom.

Prije zvaničnog susreta u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministri Turković i Schallenberg su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prisustvovali ceremoniji primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv korone, koje je za BiH osigurala EU.

Dvije delegacije razgovarale su o unapređenju saradnje dviju prijateljskih zemalja, borbi protiv pandemije koronavirusa, nabavci vakcina, napretku BiH ka EU i drugim važnim temama, prenose Vijesti.ba.

Turković: EU najvažniji bh. ekonomski i politički partner

- Ovo je naš treći susret za kratko vrijeme i zadovoljstvo mi je reći da je uloga Austrije i ministra Schallenberga u nabavci vakcina protiv koronavirusa ogromna - kazala je ministrica Turković na konferenciji za novinare nakon sastanka s austrijskom delegacijom.

Naglasila je kako se nada da će isporuke vakcina putem oba međunarodna mehanizma teći redovno i kontinuirano, te da će to omogućiti masovnu imunizaciju u BiH, prenose Vijesti.ba.

- Osim borbe protiv pandemije, razgovarali smo i o nizu drugih važnih pitanja. Do nas su došle informacije kako Evropska komisija razmatra određeno olakšavanje putovanja. Izrazila sam nadu i očekivanje da bi BiH, obzirom da se epidemiološka situacija stabilizira i kreće proces vakcinacije, mogla biti obuhvaćena takvim olakšanim mjerama - rekla je ministrica Turković.

Kaže i da su EU i njene države članice najvažniji bh. ekonomski i politički partner, te da bi svaka olakšica podstakla normalizaciju ekonomskih kretanja i brži izlazak iz krize.

- U političkom smislu, konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije izuzetno dobri te da Austrija zagovara napredak BiH ka članstvu u EU - govori Turković.

Prema njenim riječima, razgovarano je detaljnije i o predstojećim diskusijama o situaciji u BiH koje su planirane na Vijeću za vanjske poslove EU i u Evropskom parlamentu.

- Prenijela sam, također, da usprkos često negativnoj retorici pojedinih političkih lidera, većina građana i dalje snažno podržava evropski i put ka NATO-u. Mi smo predani ispunjavanju 14 ključnih reformi te ograničenim ustavnim reformama, kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava - istakla je Turković.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati naše napore i pomoći nam da prevaziđemo unutrašnje opstrukcije i realiziramo neophodne reforme potrebne za kandidatski status.

- Svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti blokade da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom onda tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva. Vrlo smo odlučni da nastavljamo naš put prema EU i vjerujemo da međunarodna zajednica ima mehanizme da omogući deblokadu institucija i tako podstakne pozitivne procese - jasna je ministrica.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, kao i o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji.

- Naše opredjeljenje i naš jedini put je put prema EU. I na tom putu nas ništa neće zaustaviti - zaključila je ministrica Turković.

Schallenberg: Nećemo vas ostaviti na cjedilu

Ministar Schallenberg na početku svog obraćanja naglasio je izuzetno težak posljednji vremenski period, kako po EU, tako i za Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

- Utoliko mi je više drago da smo uspjeli da krenemo s isporukama vakcina za ovaj region i na taj se način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka - mi vas nećemo ostaviti na cjedilu - potcrtava ministar Schallenberg.

Velika je želja svih nas, dodaje, da u toku ovog ljeta postignemo što veći nivo normalnosti i mobilnosti. Naglasivši da je od 1996. godine Austrija kumulativno gledano najveći pojedinačni strani investitor u BiH, istakao je vrlo bliske međuljudske odnose između dvije zemlje, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH.

- Pomoći BiH danas znači pomoći samome sebi - pojasnio je.

Potcrtava da je BiH ključna zemlja u regionu, te da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan.

- U posljednje vrijeme bili su aktuelni neki fantomski non-paperi. U vezi s time, želim da potcrtam da je igranje s mislima u tom pogledu potpuno neprihvatljivo i nešto što je vrlo zapaljivo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora - jasan je austrijski ministar.

Dodaje i da se igranje s vatrom svakako treba izbjeći, kao i prevazići običaje da se govori i razmišlja na taj način.

- Krupnim koracima treba da se orijentišemo da idemo što bliže i brže prema Briselu. Za političku situaciju je važno da imamo vrlo dobru priliku u ovoj godini, koja nije izborna. Austrija će ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se tretiraju sve osjetljive teme i postigne željeni rezultat - poručuje Schallenberg.

Također je naglasio kako je kristalno jasno da je budućnost BiH i regiona u EU, prenose Vijesti.ba.

- U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice - zaključio je ministar Schallenberg.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo