-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

04.05.2021 / 12:43 BiH - Zaboravljeni izvještaji

Spašavajući državu u Sarajevu Tužilaštvo BiH nema vremena da to radi i u Banja Luci

Spašavajući državu u Sarajevu Tužilaštvo BiH nema vremena da to radi i u Banja Luci
Foto: Vijesti.ba

Jesu li zaboravljeni izvještaji s kraja prošle godine u kojima su OSCE i USAID, ali i brojne diplomate, kritički govorili o radu Tužilaštva BiH ukazujući na brojne propuste?

Afera koje potresaju ovu instituciju ne nedostaje – neke od njih su završile i kod disciplinskog tužioca VSTV-a, zbog čega se ova institucija našla pod žestokim pritiskom na koji su reagirali i OHR, Američka ambasada, OSCE, Evropska delegacija i ambasada Švedske (kao predsjedavajuća OSCE-om), stajući u zaštitu disciplinske tužiteljice – dok se javnost i dalje ubjeđuje kako je glavna tužiteljica Gordana Tadić izložena prijetnjama i pritiscima?! I još je neko ruši. A sve to traje dok Tužilaštvo BiH otvara istrage protiv onih im se usude suprotstaviti.

Možda je i najilustrativniji primjer za to afera respiratori zbog koje se vodi sudski postupak protiv premijera Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića i ostalih. Iako su se još tokom istrage u javnosti pojavljivala imena Asima Sarajlića, Sebije Izetbegović i Bakira Izetbegovića, povezivana na razne načine s aferom, u optužnici ih nema, jer očito nije bilo dokaza za to. No, ono što nisu uspjeli dokazati u istrazi tužioci sada dokazuju u sudskom postupku – „dokazima“ koji zabavljaju (regionalnu) javnost, bez stvarne pravne težine, jer da je drugačije nesumnjivo bi i optužnica bila drugačija, a time i sudski postupak. Uostalom, “težinu“ tih “dokaza“ ocjenit će Sud.

Ono što nisu mogli dokazati u godinu dana koliko su vodili istragu, tužioci su odvojili u poseban predmet i nastavili istragu “protiv više osoba“ pod sumnjom da su pomagali optuženima. U medijima su se pojavile špekulacije da je među tim osobama i Asim Sarajlić koji je svjedok Tužilaštva u procesu, kao što je svjedok i Sebija Izetbegović, a među saslušanima je i Naser Orić. Otvorena je istraga, kako je Tužilaštvo saopštilo i zbog pritisaka na njih, jer je – objavljena optužnica (protiv kritički nastrojenog novinara), a istražuju se i ljekari u KCUS koji su se usudili koristiti respiratore...

Niko više ne zna koliko istraga i zbog čega vode tužioci oko kineskih respiratora i to u vrijeme dok traje sudski postupak za to: istrage u okviru procesa su nezapamćen pravni presedan. No, to s druge strane pokazuje koliko su posvećeni tužioci kad je u pitanju zaštita države – to je, valjda, razlog što je predmet preuzelo državno tužilaštvo od kantonalnog (oštećena je država zbog nabavke respiratora za Federaciju, plaćenih federalnim sredstvima). Zbog te posvećenosti borbi za interese države u Sarajevu, očito da tužioci ne stižu da se na isti način posvete i zaštiti interesa države u – Banja Luci. Jer, uz sve istrage i proces oko respiratora koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite, nakon jednoglasne odluke Vlade da se u vrijeme pandemije nabavlja medicinska oprema, niko iz Tužilaštva BiH nije stigao da se bavi još i nabavkom respiratora u Republici Srpskoj, iako je to glavna tužiteljica najavila još prošle godine.

Posmatrane u tom kontekstu izjave Dragana Mektića, poslanika SDS-a u Parlamentu BiH, da se radi o “političkom dealu između Tužilaštva BiH i političkih struktura u Republici Srpskoj”, te da je “vrlo simptomatično to što se Tužilaštvo BiH bavi samo aferama u Federaciji BiH, a u potpunosti zaobilazi sve kriminalne afere u RS-u”, zaista su “pritisak” na Tadićku i njene tužioce koji, kako smo naveli, u Sarajevu samo o aferi respiratori vode nekoliko istraga a to zahtjeva i resurse i kapacitete (koje plaćaju građani).

No, tu veliku angažovanost tužilaca ne “shvataju” mnogi, pa tako ni Zijad Bećirević, direktor IFIMES-a, koji je ustvrdio da je afera respiratori politički motivirana s ciljem uklanjanja premijera Novalića koji je zaustavio pljačku Aluminija, a htio je oporezovati čak i kladionice, koje, “umjesto poreza državi, plaćaju pokroviteljski reket Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i njenom lideru Draganu Čoviću”: “Upravo ti uspjesi doveli su do sukoba premijera Novalića sa političko-mafijaškim strukturama. Zbog toga će se i u narednom periodu nastaviti orkestrirani napadi na premijera Novalića.” I nastavili su se i traju.

S druge strane, skoro nezapaženo je prošla informacija u junu prošle godine da SIPA istražuje nabavku respiratora u Republici Srpskoj, te da je o tome održano nekoliko sastanaka u Tužilaštvu BiH, no, ponavljamo očito zbog prezauzetosti državnih tužilaca, u aprilu ove godine objavljeno je da Posebno Odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva Republike Srpske vodi istragu o uvozu respiratora koje je u toku prošle godine uvezla firma Medietik iz Banja Luke. Na čelu Republičkog tužilaštva je, kako je pisao Slobodan Vasković, “Miodrag Bajić, čija je stvarna funkcija zaštita korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala.”

Bajić istražuje uvoz medicinske opreme koji je radila firma Medietik iz Banja Luke ukupne vrijednosti 16,4 miliona KM, od toga je (od juna do jula) prošle godine Medietik uvezao 100 respiratora, koji su plaćeni 11,6 miliona KM. Ugovor s Medietikom je potpisao Fond zdravstvenog osiguranja RS, ali istraga o nabavci u RS ostala je na entitetskom nivou, jer, proces protiv premijera Federacije prikazuje se kao „početak obračuna s krupnim kriminalom“.

Državno tužilaštvo je, uostalom, i osnovano zbog toga, a “sitni” kriminal (u RS), očito, prepuštaju Bajiću koji bi, sad, ako nisu tačne Vaskovićeve tvrdnje, trebao istražiti i tvrdnje (Branislava Borenovića) po kojima je vlasnik Medietika Željko Babić, suprug Ane Trišić Babić, savjetnice člana Predsjedništva Milorada Dodika, i brat Vladislava Babića nekadašnjeg generalnog sekretara SDS-a koji je zajedno sa Ognjenom Tadićem napustio tu stranku a godinama se pominje kao neko ko je u odličnim odnosima s nekadašnjim ministrom zdravlja Rankom Škrbićem”. No, ta “sića” nije zanimljiva tužiocima državnog Tužilaštva.

D.S

(Vijesti.ba)

Izdvajamo