9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.05.2021 / 12:20 BiH - Sarajevo

Tegeltija: BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja građana

Tegeltija: BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja građana
Foto: FENA

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija prisustvovao je današnjoj isporuci vakcina protiv virusa "Covid-19" kompanije "BioNTech-Pfizer".

Tegeltija je kazao da se radi o prvoj, simboličnoj isporuci vakcina Bosni i Hercegovini iz mehanizma Evropske unije, te da će do augusta biti isporučeno ukupno 213.000 vakcina, koje će svake sedmice u određenim količinama dolaziti u BiH.

- Procijenjeno je da za 13.750.000 eura možemo nabaviti oko 900.000 doza vakcina iz mehanizma Evropske unije. Danas je stiglo prvih 10.000 vakcina. Očekujemo uskoro sporazum za isporuku AstraZenece. U maju i junu očekujemo da će u BiH doći značajnije količine vakcina, nešto više od 850.000. Ukoliko stignu 160.000 vakcina koje je Vlada RS-a ugovorila iz Kine, do kraja drugog kvartala u BiH će stići ukupno oko milion vakcina - kazao je Tegeltija.

Ističe da je za BiH važan kontinuitet u isporuci vakcina da bi se vakcinacija stanovništva mogla planirati.

- Ostaje nam da s EU radimo na nabavci novih doza vakcina, očekujemo da će entiteti nastaviti s nabavkom i ukoliko isporuka iz COVAX sistema bude tekla kako je planirano, siguran sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja građana - naveo je.

Dodaje da BiH ovim putem nabavlja vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, te da s obzirom da se radi o svojevrsnoj pomoći BiH, za Brčko će biti izdvojeno 2,5 posto, dok će entiteti podijeliti vakcine u omjeru 62 naspram 38 posto.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo