19°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.05.2021 / 11:34 BiH - Goražde

Udruženje za zaštitu životinja A.R.B preuzelo pse iz lokalnog azila

Udruženje za zaštitu životinja A.R.B preuzelo pse iz lokalnog azila
Foto: FENA

Udruženje za zaštitu životinja A.R.B Goražde koje je za te potrebe na lokalitetu Šišeta izgradilo savremeno sklonište za pse lutalice, krajem prošle godine preuzelo je i pse iz lokalnog azila, gdje su boravili u nehumanim uvjetima.

U skloništu izgrađenom po evropskim standardima utočište je pronašlo vise od 130 pasa, koji imaju siguran dom, njegu i pažnju, a o zdravlju pasa brinu se uposlenici Veterinarske stanice M.R koja je osnovana u okviru skloništa i koja je opremljena najmodernijom opremom.

- Zahvaljujući izuzetnim naporima Neze Runge, jedne od osnivača cjelokupnog projekta, u novembru prošle godine realizovali smo veoma važan projekat zatvaranje lokalnog skloništa za pse u kojem su uslovi bili jako loši. Pronašli smo 133 psa koji su bili u veoma lošem zdravstvenom stanju – pojašnjava predsjednica Udruženja za zaštitu životinja A.R.B Anela Čakal – Ušanović.

Naglašava da je taj projekat iziskivao i proširenje postojećih kapaciteta.

- S obzirom na to da nismo imali dovoljno kapaciteta, odlučili smo da proširimo sklonište i izgradimo nove kuće za sve. Tim naših veterinara u potpunosti je bio posvećen njihovom liječenju i uradili su odličan posao. Nakon nekoliko mjeseci svi psi su vakcinisani, čipovani i kastrirani odnosno sterilisani. Također, urađeno je i nekoliko teških operativnih zahvata prilikom kojih su psima odstranjeni veliki tumori – ističe ona.

Napominje da je zbog posljedica teških neizlječivih bolesti šest pasa eutanazirano.

- Posebno smo sretni zbog činjenice da smo do sada za 20 pasa iz lokalnog skloništa uspjeli pronaći novi dom u Njemačkoj i pružiti im drugu šansu za bolji život. Njihovi udomitelji pružili su im odlične uslove za život i puno ljubavi i njege što im je nakon svega što su proživjeli veoma potrebno - kaže Čakal-Ušanović.

Udruženje za zaštitu životinja "A.R.B." osnovano je prije skoro dvije godine kada je i počela izgradnja skloništa za životinje. Porodica Runge, osnivači i vlasnici EMKA grupacije, odlučili su se na pokretanje i finansiranje udruženja čiji rad ima za cilj zbrinjavanje pasa lutalica i pronalazak udomitelja u zemljama EU, odnosno Njemačkoj. Na taj način žele doprinijeti smanjenju broja neželjenih pasa lutalica koji predstavlja problem u skoro svim bh. gradovima pa tako i u BPK Goražde, ali i pružiti psima priliku za bolji, kvalitetniji i sretniji život.

U skloništu o zdravlju i socijalizaciji pasa brinu se timaritelji i veterinari.

- Tim A.R.B.-a trudi se da boravak pasa u skloništu bude što kraći jer nakon standardne procedure smještanja pasa u sklonište, kao što je opšti klinički pregled, mikročipiranje pasa, izdavanje pasoša i cijepljenje protiv bjesnila, što je zakonska obaveza, za svakog psa se izrađuje profil sa osnovnim informacijama i fotografijama i nakon toga se objavljuje na web stranici Udruženja putem kojeg nas udomitelji kontaktiraju – pojašnjavaju u Udruženju.

Napominju da, nakon što se ustanovi javi da su ispunjeni svi uslovi za udomljavanje, psi se izvoze u EU putem jedinstvenog Traces NT sistema i organizuje se poseban transport do novih vlasnika.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo