15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

04.05.2021 / 10:19 BiH - Mostar

Objavljena imena 150 kandidata za 'Večernjakov pečat'

Objavljena imena 150 kandidata za 'Večernjakov pečat'
Foto: Vijesti.ba

Večernji list BiH objavio je imena 150 nominiranih kandidata za osobu godine, a pobjednici u više kategorija bit će obznanjeni na 20. jubilarnom „Večernjakovom pečatu“, koji će se održati 28. maja.

Glavni direktor Večernjakovog pečata Jozo Pavković ističe da nije slučajno za datum objave kandidata odabran Međunarodni dan slobode medija.

-Ovo je naš doprinos i poticaj istraživačkom novinarstvu da ubuduće što više objavljujemo sve one dobre priče i uspješne ljude, a ne one ljude i događaje koji našu svakodnevicu boje u crno. Kad pogledate ovih 150 kandidata vidjet ćete da je i protekla godina, usprkos pandemiji, bila vrlo uspješna, obilovala je uspješnim ljudima i značajnim događajima. S nestrpljenjem očekujemo 20. jubilarni Večernjakov pečat. Nadali smo se da ćemo 20. rođendan proslaviti uz brojne uzvanike, ali to zbog epidemiološke situacije i mjera neće biti moguće, ističe Pavković.

Manifestaciju izbora osoba koje su obilježile proteklu godinu u Bosni i Hercegovini izravno će prenositi BHRT i HRT te niz drugih televizijskih i radijskih kuća. Kada je u pitanju značaj Večernjakovog pečata Pavković kaže da o tome najbolje govore činjenice.

-U Večernjakovoj bazi 20.000 potencijalnih kandidata do sada je nominiramo njih 2.500, podijeljeno oko 300 pečata, vodilo je manifestaciju 15 različitih voditelja, a nastupilo preko 100 vrhunskih pjevača. Pečat su dobivale brojne svjetske ličnosti. Uručili smo ih, između ostalih, dvojici papa, Benedictu i Franji te hollywoodskoj zvijezdi Angeline Jolie. Preko naše manifestacije javnosti su se obraćali mnogi uglednici, poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona ili čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji je BiH na lanjskom Pečatu uputio ohrabrujuću poruku u pandemiji. Na pozornicu smo prvi donijeli prijevod Daytonskog sporazuma, kao i Povelju Kulina bana, a na pečatu su u povodu 100. obljetnice Prvog svjetskog rata dogodila „povijesna pomirba“ potomaka Gavrila Principa i Franje Ferdinanda, kaže Pavković, posebno ističući dugogodišnju uspješnu suradnju s BHRT-om.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo