1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

03.05.2021 / 17:20 Politika - Turković i Le Drian

Čvrsta podrška Francuske teritorijalnom integritetu BiH

Čvrsta podrška Francuske teritorijalnom integritetu BiH
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Šefica bh. diplomatije Bisera Turković razgovarala je danas sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom o EU integracijama i borbi protiv koronavirusa.

"Istakla sam da se epidemiološka situacija u BiH stabilizirala i da tek očekujemo značajnu isporuku vakcina", navela je Turković na svom Twitter profilu.

Francuskom ministru vanjskih poslova rekla je j da u BiH postoje snage koje rade na reformama te da, uprkos negativnoj retorici, većina građana snažno podržava evropski put i put ka NATO-u.

"Samo institucije BiH ovlaštene su da iznose zvanične stavove, a sve ostalo stavovi bez legitimiteta na međunarodnoj političkoj sceni", istakla je Turković.

Tokom razgovora istaknuto je da Francuska čvrsto podržava teritorijalni integritet BiH, te da je protiv zatvaranja OHR-a prije nego za to budu ispunjeni svi preduvjeti.

"Razgovarali smo i o pomoći u jačanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te o potpisivanju Sporazuma o Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) što će doprinijeti boljoj saradnji", navela je ministrica Turković na Twitteru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo