14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

03.05.2021 / 17:08 BiH - Saradnja sa OSBiH

Vježba 'Brzi odgovor': U BiH sletjeli prvi američki helikopteri

Prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sudjelovati u bilateralnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ sletjeli su danas u zračnu luku Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme.  U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne postrojbe, koji će s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi. Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji vojarne i zračne luke „Dubrave“ kod Tuzle. Posebna pozornost posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite sudionika vježbe od pandemije COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo