0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

03.05.2021 / 16:16 BiH - SSSBiH

Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana ni demokratskog društva

Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana ni demokratskog društva
Arhiv / Vijesti.ba
Na Svjetski dan slobodne medija Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) želi ponovo ukazati na mnoge probleme s kojima se suočavaju novinari i radnici u medijima u Bosni i Hercegovini.

Ovaj dan nije važan samo za njih, već i za sve građane koji moraju biti svjesni toga da sloboda medija predstavlja sastavni dio demokratskih društava i kao takva se mora braniti. Mnogi novinari u našoj zemlji rade za ponižavajuće plate i ugrožena im je egzistencija. Uz to su izloženi brojnim pritiscima, nasilju i svoj posao vrlo često obavljaju u strahu. Različiti napadi na novinare, cenzura, samocenzura i finansijska zavisnost medija predstavljaju danas glavne prepreke u bavljenju novinarskom profesijom, navodi se u saopćenju SSSBiH.

Sindikat BiH također upozorava kako danas u Bosni i Hercegovini imamo polariziranu političku klimu, koja je obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom i koja je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.

Navodi i da se novinari napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, spola, onoga što pišu, te da posebno zabrinjava sve učestalija pojava prebacivanja krivice na novinare koji otkrivaju afere sa onih koji su sudionici tih afera ili nezakonitih radnji.

Sindikat ističe kako je pandemija Covid-19 pokazala koliko je za društvo u cjelini važno imati pravovremene i objektivne informacije, te kolika je žrtva koju novinari svakodnevno podnose radeći profesionalno svoj posao.

Nažalost, pandemija je i dodatno ugrozila slobodu medija u BiH, jer smo svjedočili brojnim konferencije za medije bez fizičkog prisustva novinara, tokom kojih su zvaničnici izbjegavali odgovoriti na kritična pitanja o važnosti vladinih mjera. Nadamo se da će u budućnosti novinari biti zaštićeniji i da će im se osigurati nesmetan rad, za koji će biti adekvatno plaćeni. Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana ni demokratskog društva, smatraju u SSSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo