°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.05.2021 / 15:48 Svijet - Brisel

EU pozvala ruskog ambasadora zbog sankcija Moskve

EU pozvala ruskog ambasadora zbog sankcija Moskve
Arhiv / Vijesti.ba
Evropska unija pozvala je ruskog ambasadora nakon što je Moskva na crnu listu uvrstila osam zvaničnika EU u znak odmazde zbog odluke bloka o uvođenju sankcija nakon zatvaranja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ruska lista objavljena u petak uključuje predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija i Veru Jourovu, potpredsjednicu Evropske komisije, čiji sažetak uključuje pitanja vladavine prava i širenje dezinformacija, javlja AP.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je da će se ambasador Vladimir Chizhov sastati u Briselu kasnije u ponedjeljak sa visokim zvaničnicima EU koji će mu "prenijeti našu snažnu osudu i odbacivanje ove odluke".

Stano je rekao da su ruske mjere "očito vrlo politički motivisane i nemaju nikakvo pravno opravdanje. Neutemeljene su."

Rekao je da "ovo sve pokazuje da je Rusija odlučna da nastavi neprijateljski put sukoba."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je EU da želi kazniti Moskvu zbog "nezavisne vanjske i domaće politike" i da pokušava ograničiti njen razvoj "nezakonitim restrikcijama".

Ministri vanjskih poslova EU razgovarat će o tenzijama s Rusijom na sastancima 10. maja. Čelnici država i vlada 27-članog bloka također će se pozabaviti tim pitanjem na svom samitu 25. maja.

EU je u martu uvela sankcije šestorici ruskih zvaničnika koji su bili uključeni u zatvaranje Navaljnog, koji je najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo