9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

03.05.2021 / 11:45 Regija - "Die Tageszeitung"

Njemački list: Milanović se približio ratnim zločincima

Njemački list: Milanović se približio ratnim zločincima
Foto: YT, TAZ
Berlinski ljevičarski list Die Tageszeitung (TAZ) objavio je članak o "nacionalizmu u Hrvatskoj", koju opisuje kao zemlju koja je "na 'ti' s ratnim zločincima".

Članak započinje prisjećanjem na zločin u Ahmićima, u kojem su snage HVO-a ubile 117 Bošnjaka, među njima i jednu bebu, prenosi Index.hr.

"Sve bi to bila samo još jedna tužna priča iz bosanskog rata da hrvatski predsjednik Zoran Milanović prošlog tjedna nije pozvao predstavnike hrvatsko-bosanskih trupa u svoju predsjedničku palaču u Zagrebu. Među njima je bio i Tihomir Blaškić, zapovjednik HVO-a u regiji, kojeg je tribunal UN-a u Haagu za Ahmiće prvostupanjski osudio na 45 godina zatvora. U međuvremenu je, kao i gotovo svi Hrvati osuđeni za ratne zločine, ponovo na slobodi", navodi TAZ.

Milanović i HVO

List ističe da je Milanović inzistirao na tome da pohvali tadašnje zapovjednike za njihove usluge u "obrani Hrvata u Bosni i Hercegovini" i u samoj Hrvatskoj.

"O žrtvama ratnih zločina nije rekao ni riječi. Je li se ubojstvom civila u Ahmićima zaista branilo Hrvate iz Bosne?" pita se TAZ i dodaje da je Milanović ustao u zaštitu HVO-a te je presude UN-ovog suda u Haagu kritizirao kao "političke".

Ističe se da su "hrvatski nacionalisti u Bosni i Hercegovini htjeli za sebe zauzeti jedan dio teritorija i etnički ga očistiti po uzoru na Republiku Srpsku" te da i "današnji hrvatski ekstremisti u BiH žele ostvariti isti cilj", tj. ponovnu uspostavu Herceg-Bosne.

Dragan Čović - povijesni revizionist i ratni profiter

"Njihovi najviši predstavnici, poput današnjeg šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, poziraju s međunarodnim diplomatima ispred zastave bivše paradržave Herceg-Bosne. Čović dobiva potporu iz Zagreba, pa čak i međunarodne zajednice. Hrvatska vladajuća stranka HDZ u Bruxellesu lobira za političke ciljeve svoje hercegovačke sestrinske stranke", piše TAZ i dodaje da Hrvatska žestoko lobira u Europskoj uniji za promjenu izbornog zakona u BiH, čiji bi rezultat bio "podijeliti društvo na najsitnije etničke komponente".

"Budući da međunarodni diplomati poput šefa misije Europske unije u Bosni Johanna Sattlera i američkog veleposlanika u Sarajevu Erica Nelsona pokazuju razumijevanje za političke ciljeve etnonacionalista, političke napetosti u Bosni ponovo su se pojačale", navodi se u članku.

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića TAZ opisuje kao "povijesnog revizionista" i jednog od onih nacionalističkih političara koji su "osobno profitirali od rata i nakon njega".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo