19°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.05.2021 / 11:20 Regija - Podgorica

Francuski ambasador: Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave

Francuski ambasador: Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave
Foto: FENA

Francuski ambasador u Crnoj Gori Christian Thimonier upozorio je kako Crna Gora ne može napredovati u procesu pridruživanja Europskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe, aludirajući pritom na to da je Europski parlament priznao postojanje genocida u Srebrenici.

- Zemlja ne može napredovati u procesu pridruživanja Europskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe. Tim prije što Europski parlament priznaje postojanje genocida u Srebrenici. Za dobro zemlje i naše suradnje možemo samo da poželimo da se ova tužna stranica okrene, što je prije moguće, putem širokog parlamentarnog konsenzusa. Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave. S druge strane, toliko toga čeka u sudskim reformama. Za sve Crnogorce privržene europskom putu bilo bi šteta ukoliko bi se sa tim previše odlagalo - naglasio je ambasador, komentirajući stav crnogorskog ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

Govoreći o situaciji u regiji, Thimonier kazao je kako nacionalističke snage, pothranjene toksičnim idejama, opstaju i predstavljaj u prepreku za pomirenje.

- Zbog pripadnosti jednoj ili drugoj zajednici ne smije biti diskriminacije, marginaliziranja ili privilegiranja bilo koga. To je jedini pristup koji omogućava napredak na europskom putu. Pažljivo ćemo pratiti ovaj suštinski aspekt vladavine prava, koji je osnovni uvjet za članstvo u Europskoj uniji - poručio je francuski ambasador u Crnoj Gori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo