14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

02.05.2021 / 22:21 Regija - U crkvenoj narodnoj kuhinji

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima
Foto: Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije proveo je Uskrs najprije sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podijelio pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova".

U dvorištu crkvene kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva patrijarha je za stolom sačekalo 20 korisnika, većina njih bez krova nad glavom.

„Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu… Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada… I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sljedeći put da se nađemo da pJevamo, narodne srpske pjesme, možemo i strane“, poručio im je patrijarh.

Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju „sobu i kupatilo“.

„Mnogo mi je drago što je došao patrijarh Porfirije“, kaže za Tanjug volonterka Dragica Atanasković iz Vinče, majka desetoro odrasle djece, kojoj je, kako kaže, nedavno u požaru izgorio dom pa sada živi „privatno“.

Kaže da su danas podijelili 900 obroka, a hrana im stiže na pet punktova iz Zemun polja.

„Pošto je sada pandemija, pakujemo im u kese. Imamo ljude koji su na ulici, ima ih oko 150, oni su nam prioritet, a podijeli se ukupno oko 2.000 obroka“, kaže Atanasković.

Nakon razgovora sa ljudima koji su na margini društva, patrijarh je otišao u dječju kliniku „Tiršova“.

„Vidjeli smo da čovjek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrijednost u svijetu, nego to podrazumjeva osjećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po mjeri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumijemo tajnu vaskrsenja Hristovog“, rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za ljepotu drugoga.

„Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa djecom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje“, rekao je patrijarh.

„Ovdje smo se uvjerili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao, da je dobro vrlina žrtva za bližnjeg nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja, veoma je važno da na ovakvim mjestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas“, koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Zahvalio mu je direktor Univerzitetske dječje klinike „Tiršova“ Siniša Dučić.

„U ime osoblja, pacijenata i njihovih roditelja želim da zahvalim srpskom patrijarhu gospodinu Porfiriju što je našao vremena da dođe i obiđe pacijente. Priredio je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su djeca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa ljepše nam se nije moglo dogoditi“, rekao je Dučić.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo