19°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.05.2021 / 11:03 Zanimljivosti - Nakon 160 dana

Astronauti se vratili iz svemira u kapsuli Elona Muska

Astronauti se vratili iz svemira u kapsuli Elona Muska
Foto: Screenshot
Kapsula kompanije SpaceX uspješno je sletjela u Meksički zaljev.

Četvero astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustilo je jučer Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u kapsuli tvrtke SpaceX, nakon više od 160 dana u svemiru, te su se jutros, nakon otvaranja padobrana, spustili u more blizu Floride.

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu (subota u 20:35 na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 2:35 po srednjoeuropskom vremenu). Povratak na Zemlju trajao je oko 6 i pol sati. Kapsula Dragon padobranom je spuštena u Meksički zaljev uz obalu Panama Cityja na Floridi, nešto prije 3 sata ujutro, što je bio drugi let  za tvrtku Elona Muska.

NASA-in nezaobilazni partner

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u studenom 2020. prvi astronauti operativne misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska, nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vraća na Zemlju.

I za kraj, astronauti su bili na istom brodu Dragon, nazvanom Resilience, koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo