19°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

29.04.2021 / 17:55 Politika - Reakcija Ambasade

Rusija reagovala na izjave Palmera i Nelsona: Zašto sankcije?

Rusija reagovala na izjave Palmera i Nelsona: Zašto sankcije?
Foto: Vijesti.ba

Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je na izjave specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera i ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, prema kojima su za sve nevolje u BiH okrivili Rusiju.

- Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera i Ambasadora SAD u BiH Nelsona. Prema Palmeru - i očigledno je da nije samo on tog mišljenja - za sve nevolje BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda" - saopšteno je iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje "velike BiH".

- Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija - navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju - neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje "velike BiH"?

- Kad je riječ već izgovorena... Takođe su zanimljive izjave ambasadora Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o "pesnici" Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton "retrogradnim" /zanima nas šta bi na to rekao "tvorac izvornog Dejtona" Ričard Holbruk/, pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona /izvornog ili modifikovanog?/ i "korupcije"! - piše u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici /ruci/ ipak sankcije, za svaki slučaj.

- Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: "Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju" - dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo