9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.04.2021 / 13:51 BiH - 26-godišnja Goraždanka

Anela Zorlak osnovala prvo Genetičko savjetovalište u BiH

Anela Zorlak osnovala prvo Genetičko savjetovalište u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina dobila je prvo Genetičko savjetovalište koje je osnovala 26-godišnja Goraždanka, magistrica genetike Anela Zorlak.

Genetičko savjetovalište "Genetika", čije je sjedište u Sarajevu, nastalo je kao ideja ove mlade naučnice da svoja znanja udruži sa eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogući svakom pojedincu da što bolje upozna sebe te preventivno djeluje.

Prvo Genetičko savjetovalište u BiH predstavlja veliku želju prije svega da ljudi kojima je potrebna usluga i pomoć genetičara tu pomoć mogu potražiti na jednom mjestu, ali je rezultat i  želje mlade magistrice genetike Anele Zorlak da se genetika postavi na mjesto koje zaslužuje u našem sistemu.

Nakon velike borbe s našim sistemom, rada od godinu i nekoliko mjeseci, savjetovalište je registrovano i jučer je doživjelo svoju promociju kojom je ozvaničen njegov rad, a zbog pandemije koronavirusa to je učinjeno online konferencijom.

-Centar za genetičko savjetovalište je tu da omogući svakom pojedincu da putem savjetovališta i personalizovanih analiza upozna svoje tijelo, svoju genetsku osnovu, kako bi mogao lakše da utiče na kvalitet života, kondiciju i zdravlje - pojašnjava mlada naučnica koja je uspjela okupiti tim velikih stručnjaka oko zajedničke ideje - personaliziranog pristupa pri dijagnostici.

Savjetovalište "Genetika" usko će sarađivati s kolegama iz Genetičkog centra u Njujorku u SAD, kao i stručnjacima iz Njemačke, Hrvatske i Srbije. Zahvaljujući osnivaču, Aneli Zorlak, osim genetičara, okupljat će i najbolje onkologe, pedijatre, hirurge i stručnjake iz drugih grana medicine.

- Moj prvi cilj će biti da objasnim ljudima šta je genetika i tek tada ćemo shvatiti koliko nam je nešto ovako bilo potrebno. Cjelokupni proces, od savjetovališta pa do terapije, bit će omogućen na jednom mjestu, zahvaljujući eminentnim stručnjacima i centrima iz cijelog svijeta. Primjerice, genetičari mogu pomoći u raznim situacijama poput spontanih pobačaja koji su povezani sa genetičkim anomalijama, ili kompleksnijim stvarima kao što su nasljedni oblici karcinoma i druga oboljenja gdje naša pomoć može biti značajna - pojašnjava Zorlak.

Učesnicima konferencije, stručnjacima iz BiH i svijeta, obratio se i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

-Ako postoji jedna stvar koju smo naučili iz prethodnih, čudnih, dosad neviđenih 18 mjeseci, to je stalna važnost nauke i saradnje. Svijet se stalno suočava s velikim izazovima, a saradnja na polju nauke će biti ključna za borbu sa svakim od njih - kazao je ambasador Field.

Savjetovalište je otvorila prof. Lejla Hadžikadić-Gušić, onkološki hirurg iz SAD. Istakla je da je ovo veliki korak za medicinu u BiH i regiji.

-Genetička analiza pacijenta i tumora je zaista budućnost liječenja karcinoma dojke, kao i drugih vrsta karcinoma, a jako je važan multidisciplinarni tretman pacijenta. Iz instituta u Šarlotu u SAD već godinama pokušavam da pomognem da se napreduje i ovim se otvaraju mogućnosti da se pomogne mnogim pacijentima. Ovo će pomoći i ljekarima da donose odluke, jer genetički nalaz pacijenta može promijeniti i hiriruško rješenje, vrstu kemoterapije i raznih tretmana, a omogućit će i buduća istraživanja koja nas samo mogu ojačati – istakla je Hadžikadić-Gušić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo