9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

28.04.2021 / 15:25 Regija - Premijer Kosova

Kurti neće na dijalog sa Srbijom u maju

Kurti neće na dijalog sa Srbijom u maju
Albin Kurti / Vijesti.ba
Premijer Kosova Albin Kurti neće se 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom, koji je najavio evropski šef diplomatije Josep Borrell tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu prije dva dana.

- Ja neću biti ovdje u Briselu 11. maja - rekao je Kurti danas novinarima u Briselu.

Kosovski premijer naglasio je da će jedini sastanak kojem će on prisustvovati biti susret koji će šef evropske diplomatije Borrell organizovati s liderima iz regiona sredinom maja.

- Budući dijalog sa Srbijom mora da se dobro priprema i da bude zasnovan na jasnim principima. Beograd treba da se suoči sa svojom prošlošću. Ne treba biti opsjednut historijom ali također ne možemo zanemariti historiju. Mi svakog dana obilježavamo godišnjice ubistava Albanaca na Kosovu. Beograd treba da se distancira od Miloševićevog režima a ne da nastavi stare ciljeve novim sredstvima - izjavio je Kurti novinarima.

Naglašava da od dijaloga korist treba da imaju građani a ne političari.

- Ne treba da počnemo dijalog gdje su u fokusu političari i gdje je glavni cilj kako da se spasi koža ovog ili onog političara. Dijalog treba biti zasnovan na evropskim principima. Činjenice i interesi bez principa i vrijednosti ne donose nikakvo mirno rješenje nego nove tenzije i nove konflikte - rekao je Kurti.

Susret u Briselu bio bi prvi u okviru nastavka dijaloga dvije strane koji se odvija uz posredništvo EU, te prvi nakon što je Kurti stupio na dužnost premijera Kosova.

Kurti je danas započeo prvu zvaničnu posjetu Briselu susretom s premijerom Belgije Alexanderom de Croom.

"Razgovarali smo o kosovskom programu reforme pravosuđa, ekonomskom oporavku, vakcinaciji i njegovim evropskim i transatlantskim izgledima. Ponovio sam našu snažnu podršku olakšanom političkom dijalogu sa Srbijom", napisao je na Twitteru De Croo.

Ovo je prva zvanična Kurtijeva posjeta Briselu kao šefa kosovske Vlade. On će se u u toku dana dana sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, s više evropskih komesara, a uvečer ima radnu večeru sa specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sutra Kurtija prima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki EU predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Borrell.

Bio je planiran susret i s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, međutim, budući da je Michel odsutan, ovaj susret je održan dan ranije videolinkom. Tada je predsjednik Evropskog vijeća potvrdio da očekuje napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Inače, nakon susreta s Borrellom, Kurti bi trebalo da se izjasni oko datuma kada će doći do nastavka dijaloga sa Srbijom.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 26. aprila, šef evropske diplomatije Borrell najavio je da će prva ovogodišnja runda dijaloga biti održana 11. maja. Međutim, zvaničnici EU su upozorili da je pomenut datum 11. maj, ali da se i dalje čeka potvrda kosovskog premijera Kurtija, čija se posjeta očekuje sredinom tekuće sedmice.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo