8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.04.2021 / 14:57 Politika - Nakon duže rasprave

Nešić tražio osudu govora Izetbegovića, Parlament odbio

Nešić tražio osudu govora Izetbegovića, Parlament odbio
Foto: FENA
Poslaničku raspravu na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izazvao je prijedlog poslanika Nenada Nešića (DNS) ...

... da se u dnevni red uvrsti deklaracija o osudi govora mržnje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Kazao je da je cilj ove deklaracije uznemirenim građanima, kako je naveo, poslati poruku da ne treba da strahuju, da većina predstavnika političkih partija ne podržavaju sukobe i osuđuju svaki govor mržnje.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović kazao je da je govor mržnje u političkom prostoru više nego prisutan, ali da ovako predložena deklaracija zapravo abolira sve druge koji se također služe govorom mržnje i politički je usmjerava na potpuno pogrešan način.

- Ako je predlagač spreman na jednak način tretirati i druge političare koji truju narod ove države govorom mržnje i sve ih zajedno staviti i osuditi, apsolutno ćete imati podršku za to - naveo je Magazinović.

Podvukao je da jedna ružna riječ upućena u parlamentu može završiti kao kamen na glavi povratnika bilo gdje u BiH, dodajući da političari nisu svjesni svoje dogovornosti kad izgovaraju teške riječi.

- Međutim, ako ukucate u Google 'Milorad Dodik - govor mržnje' u prvom članku koji vam se pojavi imate pet rečenica koje kažu "BiH je historijski promašaj, nemoguća država". Je li mislite da neko ne osjeća to kao govor mržnje i atak na državu - kazao je.

Za primjer je naveo i poređenje minareta džamije s raketom, problematično funkcioniranje vjerskih obreda tamo gdje je Bošnjaka, kako tvrdi Dodik, manje od dva posto te kazavši da hodža budi stanovništvo pjevajući.

- Šta sada treba SDA da odgovori deklaracijom o govoru mržnje Milorada Dodika ili bilo koga drugog. Svi su to ljudi koji truju ovaj narod govorom mržnje. Hajmo ih svi zajedno osuditi i razgovarati o tome i pokazati da smo svjesni da političari truju ovaj narod govorom mržnje i osuditi ih sve zajedno - pozvao je.

Poslanik Nenad Nešić je kazao da je uradio ono što smatra da bi bilo dobro za BiH tako što je pozvao one koji predstavljaju bošnjački narod da pokažu odgovornost te da su spremani za suživot s drugim narodima u BiH.

- Nije problem da mi osudimo ovdje bilo koje druge političke lidere iz bilo kojih drugih političkih partija, ali nikada ni u jednoj izjavi Dodika nisam čuo da je pozivao na rat, na sukobe, na nasilje. Nisam čuo Dodika da je nekoga nazvao genocidašem - kazao je Nešić.

Poslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fonta) smatra da Nešić nije vjerodostojan iznošenja bilo kakvog prijedloga koji u kontekstu ima priču da je nešto dobro za BiH tvrdeći da je to od Nešića licemjerno, paradoksalno i nekonzistentno.

- Slušajući vas sinoć na Javnom servisu, na FTV, na pitanje je li vaša domovina BiH, vi ste kazali "ne", to nije moja domovina. Dakle, manje od 24 sata negirate da je vaša domovina BiH, a sjedite u najvišem zakonodavnom organu upravo te države u kojoj ste rođeni, u kojoj živite, iz čijeg budžeta primate platu, a s druge strane pozivate nas zastupnike da se izjašnjavamo tobože o nečemu što je dobro za BiH - naveo je Đonlagić.

Poslanik Saša Magazinović je, ispravljajući krivi navod u izlaganju Nenada Nešića koji kaže ili insiunira da je Magazinović neko ko predstavlja bošnjački narod, kazao da se narodi predstavljaju u Domu naroda, a u Predstavničkom domu se predstavljaju građani.

- Ne predstavljam bošnjački narod, niti srpski, niti hrvatski, kao što ni vi ne predstavljate niti srpski, niti bošnjački, niti hrvatski, nego u građanskom domu predstavljate građane koji su podržali vašu stranku i vas personalno - naveo je Magazinović.

Poslanik SDA Adil Osmanović napomenuo je da svako od poslanika ima mogućnost da predloži tačku dnevnog reda, ali smatra da predlaganjem deklaracije kojom se predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću na teret stavljaju huškačke izjave nisu tačne.

- Nije huškačka politika kazati da će se branili teritorijalni integritet i suverenitet države BiH ako neko želi da jedan dio nje odcijepi, proglasi nezavisnom državom ili je pokuša pripojiti nekoj drugoj državi - dodao je.

Podvukao je da je to ustavna i zakonska obaveza svakog građanina BiH i svake druge demokratske države bilo gdje u svijetu te da se na taj način trebaju posmatrati izjave i predsjednika SDA.

Poslanik SDP-a Zukan Helez kazao je da je lično slušao Milorada Dodika na srbijanskoj televiziji u Beogradu kada je kazao da mrzi BiH.

- Čovjek ima riječ mržnja, a vaša deklaracija je o mržnji. Ako tog čovjeka koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH i apsolutni vladar bh. entiteta Republika Srpska ne stavite u tu deklaraciju, ne znam ko bi to podržao - naveo je Helez.

Nakon duže rasprave, poslanici su odlučili da predloženu deklaraciju ne uvrste u dnevni red današnje sjednice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo