-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

28.04.2021 / 14:56 Politika - Ambasador SAD-a u BiH

Eric Nelson: Na stolu se nalaze sankcije

Eric Nelson: Na stolu se nalaze sankcije
Ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson / Vijesti.ba
Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson objavio je danas na svom blogu da bh. građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana.

- Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112. Još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokracija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina. Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista, te viši stepen sigurnosti bankovnog sektora - napisao je Nelson.

On smatra da je budućnost svih građana jedinstvena BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Evropskoj zajednici.

- Kako je državni sekretar Blinken jasno rekao, osnovne, ali važne reforme u oblasti vladavine prava, ekonomije i izbornog procesa ono su što lideri u BiH mogu ostvariti ove godine. Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći vlastitu odgovornost - istakao je Nelson.

Dodao je da to čine na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti, pozivaju na otcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni “Izvorni Dejton” i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta.

- Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov uticaj na štetu običnih građana i njihovih života. Na stolu se nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima. Ovo je razlog zašto su reforme toliko bitne u ovoj neizbornoj godini i zašto su se, čini se, lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega - napisao je Nelson, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo