0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

28.04.2021 / 11:40 Politika - Američka ambasada

Poruka iz SAD: Snažna podrška BiH, provesti reforme

Poruka iz SAD: Snažna podrška BiH, provesti reforme
Foto: Vijesti.ba

Derek Chollet, savjetnik u State Departmentu, razgovarao je sa političkim liderima u BiH, potvrđeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Iz Ambasade je navedeno kako je Chollet razgovarao s političarima u BiH o napretku zemlje na polju ključnih reformi poput transparentnosti u radu institucija, provođenju slobodnijih i poštenijih izbora, jačanja vladavine prava i jačeg partnerstva na putu euroatlanskih integracija.

U razgovoru s bh. liderima Chollet je ponovio stav američkog državnog sekretara i ministravanjskih poslova Antonyja Blinkena o snažnoj podršci cjelovitosti i suverenosti države BiH.

"BiH ima prostor u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta.

Te se reforme ne odnose samo na provedbu pravno obvezujućih sudskih presuda kako bi se osigurala veća jednakost, već i na ublažavanju prevara i osiguranju da građani mogu svoje vođe smatrati odgovornima za korupciju i loše upravljanje - sve ključne mjere zaštite za izgradnju jače demokracije.

SAD očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obveze za unapređenje ključnih reformi. Dijalog u dobroj vjeri, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje građana BiH u njihovu vladu", navedeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo