19°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.04.2021 / 17:27 Politika - Dom naroda

SNSD i HDZ protiv ravnopravnosti Srba i ćirilice u FBiH

SNSD i HDZ protiv ravnopravnosti Srba i ćirilice u FBiH
Foto: FENA
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali prijedlog da se na dnevni rad uvrsti zaključak o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiličnog pisma u ustavima kantona u FBiH.

Predlagač zaključka bio je delegat SDP-a Denis Bećirović.

Protiv su glasali delegati iz HDZ-a, delegati SNSD-a su bili suzdržani, osim Nikole Šprića koji je glasao protiv, dok su delegati iz SDA podržali ovaj prijedlog.

Bećirović je predložio zaključak koji je predviđao da Dom naroda PS BiH ocjenuje da u ustavima svih bh. kantona bh. entiteta Federacije BiH mora biti jasno propisana puna ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine i Ustavom bh. entiteta Federacija BiH.

Zaključkom je bilo predviđeno da Dom naroda pozove one kantone koji još uvijek nisu propisali ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama da to učine najkasnije u roku od 90 dana.

To podrazumijeva ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima, srpski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik, bosanski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik i ćirilično pismo kao službeno i ustavom priznato pismo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo