8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

25.04.2021 / 14:01 Muzika i Film - Uoči dodjele Oscara

Kosor: Sretno, Aida; Tanović: Vrijeme je za drugi

Kosor: Sretno, Aida; Tanović: Vrijeme je za drugi

Bosna i Hercegovina večeras bi mogla dobiti i svog drugog Oscara, a da li će to tako i biti, preostaje nam da sačekamo još nekoliko sati.

Uoči dodjele ove najprestižnije filmske nagrade u Los Angelesu, rediteljici Jasmili Žbanić i njenom filmu "Quo vadis, Aida" poruke podrške pristižu sa svih strana. Svi se nadamo i očekujemo da, nakon Danisa Tanovića ("Ničija zemlja", 2002.), upravo Jasmila bude nova bh. Oscarovka.

Danis Tanović, proslavljeni bh. reditelj i prvi bh. Oscarovac, Jasmili je uputio nedvosmislenu podršku na svom Twitter profilu kratkom porukom: "Vrijeme je za drugi".

I bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor putem Twitter profila uputila je riječi podrške Jasmili i njenom filmu, napisavši: "Sretno danas za Quo vadis, Aida!".

Kosor je i ranije komentarisala Jasmilin film, ističući kako je sigurna da će zbog istine i pravde "Aida" biti nagrađena Oscarom.

Jasmila je već stigla u SAD, a to je i potvrdila na svom Instagram profilu, podijelivši fotografiju s pogledom na plažu iz svoje hotelske sobe u Los Angelesu, gdje je smještena u karantinu propisanim mjerama borbe protiv korone.

Podsjetimo, bh. kandidat za Oscara, u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja, ovaj put je "Quo vadis, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici. Ceremonija dodjele Oscara počinje iza ponoći po našem vremenu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo