8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.04.2021 / 15:47 Zanimljivosti - Četveročlana posada

Kapsula SpaceX sa četiri astronauta stigla do Međunarodne svemirske stanice

Kapsula SpaceX sa četiri astronauta stigla do Međunarodne svemirske stanice
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Četveročlana posada astronauta u subotu je stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) SpaceX-ovom Crew Dragon kapsulom Endeavour, objavila je NASA o prvom letu u orbitu raketom recikliranom od prošlog leta u svemir.

Kapsula Endeavour, drugi put u svemiru, lansirana je u petak na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 s NASA-inog centra na Floridi. SpaceX je privatna tvrtka Elona Muska, prenosi Hina.

Endeavour je na ISS stigao u 10 sati i 8 minuta po hrvatskom vremenu, s dva astronauta NASA-e, Shaneom Kimbroughom i Megan McArthur, japanskim astronautom Akihikom Hoshideom i francuskim inženjerom Europske svemirske agencije Thomasom Pesquetom.

Ovom misijom je na ISS kapsulom Crew Dragon stigla druga skupina astronauta otkad su prošle godine nastavljeni letovi s američkog teritorija, nakon devetogodišnje pauze.

To je i treći let s posadom u 11 mjeseci u sklopu suradnje NASA-e i SpaceX-a, tvrtke koju je Musk osnovao 2002. godine.

Raketa Falcon 9 lansirana je s raketnim nosačem lansiranim prije pet mjeseci, što je prvi put da se to učinilo u povijesti svemirskih letova.

Ponovno korištenje raketnih nosača, omogućeno sigurnim vraćanjem na površinu Zemlje umjesto dosadašnje metode pada u more, ključni su za SpaceX-ovu strategiju smanjivanja cijene leta u svemir, piše Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo