15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.04.2021 / 08:10 Politika - Ekskluzivno za Vijesti.ba

Jerlagić o ostavci na mjesto predsjednika SBiH: Četiri su razloga

Jerlagić o ostavci na mjesto predsjednika SBiH: Četiri su razloga
Amer Jerlagić / Vijesti.ba
Amer Jerlagić jučer je podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Nezvanično, novi predsjednik Stranke za BiH, nakon Jerlagića, trebao bi biti Semir Efendić, aktuelni načelnik općine Novi Grad Sarajevo. Stranka za BiH za narednu je sedmicu zakazala press konferenciju na kojoj bi sve ovo trebalo biti potvrđeno.

Jerlagića smo upitali šta su stvarni razlozi za podnošenje neopozive ostavke.

- Pokušat ću to objasniti u par rečenica.

Kao prvo došlo je do razmimoiloženja u političkim stavovima sa ljudima iz vrha Stranke u pogledu budućeg djelovanja Stranke i teritorijalne organizacije. Moj stav je bio da na budućem Kongresu izmijenimo organizaciju i napravimo je regionalno, a ne ovako prema entiteskoj i kantonalnoj organizaciji. SBIH zastupa cjelovitu BiH organizovanu regionalno, pa zašto i naša organizacija ne bi bila upravo takva, naveo je Jerlagić i dodao:

- Drugo nismo se složili oko nekih kadrovskih rješenja i kadrovske politike.

Treće ima i "zamora materijala" i htio sam da svojim povlačenjem otvorim prostor novim mladim snagama. Na kraju četvrto, Stranka za BiH je uvijek bila primjer demokratskog ponašanja i ja sam htio da poštujem volju većine, koliko god se ne slagao sa tim stavovima.

Stranka za BiH je na prošlim lokalnim izborima ostvarila solidan rezultat, osvohivši jedan načelnički i 51 vijećnički mandat, te iza sebe u ukupnom broju glasova ostavila Našu stranku, Demokratsku frontu, Nezavisnu BH listu, ASDA, Nezavisni blok.

Kako je potvrđeno za Vijesti.ba, Kongres Stranke za BiH zakazan je za 29. maj.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo