14°C
Mostar 16°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

22.04.2021 / 20:56 Svijet - Vatikan

Papa Franjo: Svijet na putu ka samouništenju!

Papa Franjo: Svijet na putu ka samouništenju!
Papa Franjo / Vijesti.ba
Papa Franjo upozorio je u četvrtak da je svijet "na putu ka samouništenju" ukoliko politički čelnici ne uspiju da se hrabro suoče s pandemijom koronavirusa, kao i šansom sa učine planetu pravednijim i zelenijim mjestom.

U video poruci objavljenoj na Svjetski dan Zemlje, papa Franjo je izjavio da politički čelnici imaju priliku da "postanu bolji" nakon lekcija koje su naučili o društvenim nepravdama tokom pandemije.

- Obje globalne katastrofe, Covid i klimatske promjene, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje. Vrijeme nas pritišće, i kako je Covid pokazao, mi imamo sredstava da se nosimo s izazovom. Imamo sredstava. Vrijeme je da djelujemo, mi smo na limitu - kazao je.

Papa je učinio svoje apele za zaštitu okoliša jednom od ključnih tema svog pontifikata, osuđujući bogate zemlje što su naškodile Božijoj kreaciji radi profita na štetu siromašnih i domorodačkih naroda.

On je u svojoj poruci naveo da bi nedaće s kojima se čovječanstvo suočilo u pandemiji terebale nagnati čelnike da rade na inovaciji i stvaranju bolje zaštite planete.

Apelovao je na "sve čelnike svijeta: Djelujte odlučno, djelujte pravedno i uvijek govorite istinu ljudima, tako da znaju kako da se zaštite od razaranja planete i kako da se zaštite od razaranja koja mi mnogo puta izazivamo", prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo