6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

22.04.2021 / 13:38 Regija - Godišnjica Jasenovca

Ivo Josipović: Vrijeme da se jasno zabrani ustaštvo

Ivo Josipović: Vrijeme da se jasno zabrani ustaštvo
Foto: Pixsell

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik bio je dio delegacije koja je danas obilježila 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Ivo Josipović je rekao kako komemoraciju ne bi smio zasjeniti protokol. Ipak su svi odali počast.

“Bez obzira na različitosti ipak su svi odali počast. I to smatram važnim. Snažija bi poruka bila da je državni vrh bio zajedno. No to se nije dogodilo. Ali ne mislim da je to tema koja treba bit na stolu. Danas smo tu da bi se odala počast stradalima. Važnija je tema naš odnos prema antifašizmu i ustaštvu”, rekao je Ivo Josipović, prenosi N1.

Najavljene su izmjene kaznenog zakona, je li konačno sazrijelo vrijeme za potpunu zabranu ustaškog pokliča “Za dom spremni”?

“Ono je davno prošlo. Željno čekam vidjeti taj tekst. Mislim da je zaista vrijeme da se nedvojbeno pa i kaznenim mjerana zabrani promocija ustaštva, četništva i sličnih režima”, smatra Josipović.

Ističe da u zakonu ne može i ne smije postojati razlika između ustaškog “Za dom spremni” i “Za dom spremni” kada ga koristi HOS.

“S njima treba njima treba razgovarati. Reći im da drugačije jednostavno ne može”, kazao je bivši predsjednik RH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo