0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

22.04.2021 / 13:32 BiH - Dan grada

Banjaluka: Vučiću uručen Ključ grada

Banjaluka: Vučiću uručen Ključ grada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je u Banjaluci uručen Ključ grada - najveće gradsko priznanje, sa Poveljom počasnog građanina.

Vučiću je priznanje uručio predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić na svečanoj akademiji povodom Dana grada, uz prisustvo predsjednice Srpske Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i premijera RS Radovana Viškovića.

Uručenju priznanja prisustvovala je i delegacija Srbije koja danas boravi u posjeti Banjaluci.

Vučić je na svečanoj akademiji rekao je da priznanje grada Banjaluka predstavlja jedno od najvećih priznanja koje je ikad dobio.

- Hvala vam na tome, ovim priznanjem postajem Banjalučanin - rekao je Vučić i dodao da je Banjaluka najvažniji srpski grad uz Beograd.

On je naveo da mu je ovo i velika obaveza i da će se truditi, koliko je u mogućnosti, da bude neko ko će Banjaluci donijeti i dati, nesebično, sve ono što može.

- Ulagaćemo mnogo u Banjaluku, kao i druge dijelove Republike Srpske. Ulijevaćemo sve veći snagu, ekonomsku moć i sve više novca. Pomagaćemo koliko budemo mogli Republici Srpskoj, jer ne želimo da postoji nikakva razlika između nas - rekao je Vučić.

On je naveo da je ponosan na odnose između RS i Srbije i odnose između Beograda i Banjaluke.

- Banjaluka, glavni grad Republike Srpske, koju volimo i dok to izgovaramo ne stidimo se i više nikome ne pravdamo - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, niko ne može i ne smije da ospori pravo srpskom narodu da bude jedinstven i da ima zajedničku istoriju, jezik i kulturu i da se time ponosi.

Vučić je napomenuo da je Banjaluka kroz istoriju dokazala da različiti narodi i nacije mogu da žive zajedno i da stvaraju, te da na ovim prostorima niko više ne treba da umre zbog vjere ili nacije.

Zlatni grb grada Banjaluka dodijeljen je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Institutu za javno zdravstvo Srpske, Domu zdravlja u Banjaluci, Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske, Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka, generalu Slavku Lisici - posthumno, Tihomiru Levajcu i Ansamblu narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša".

Plaketa grada Banjaluka dodijeljena je Dobrili Kukolj, profesoru Rajku Gnjatu, Ivi Matoševiću, Socijalnom centru Karitasa "Ivan Pavao drugi" - Dom za starije osobe, Radi Udovčiću, Bojanu Stojniću, Mirku Arambašiću, profesoru Mladenu Miljanoviću, Radoslavu Radi Saviću, Darku Saviću, Plivačkom klubu Olimp Banjaluka, Ronilačkom klubu Delfin Banjaluka, Penjačkom klubu Ekstrim i Peri M. Crnčeviću.

Nagradu grada Banjaluka mladima, uz Biljanu Čekić, dobili su i Marko Malčić, Ivana Todorović, Olivera Ševo, Đorđe Maksimović, Milan Bogdanović, Danijel Petrović i Bojan Maksimović.

Dodijeljeno je i novo priznanje - Plaketa "Sestre Gajić" za izuzetno humana djela. Ovo priznanje dobio je naš kolega, režiser Denis Bojić.




(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo