8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.04.2021 / 13:03 BiH - Sarajevo

Obilježena 14. godišnjica od tragične smrti beba iz Doma 'Bjelave'

Obilježena 14. godišnjica od tragične smrti beba iz Doma 'Bjelave'
Foto: Služba za protokol i press KS

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju "Vlakovo", koje su stradale u požaru u Dječijem domu "Bjelave", čime je obilježena 14. godišnjica njihove tragične smrti.

Kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma "Bjelave": Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

- Jednako smo tužni nakon 14 godina i sjećamo se tragedije koja je potresla Kanton Sarajevo, a prvenstveno štićenike i uposlenike te ustanove - rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović.

Istakla je da su pravila ustanove usklađena su iskustvima iz te tragedije, te da se više nikada ne smije desiti ni najmanji propust kada je u pitanju sigurnost djece.

Direktor ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo Tarik Smailbegović kazao je da je ta tragedija trajna i bolna rana, te da ostaje kao opomena da je sigurnost djece na prvom mjestu, u svakom momentu.

- Uslovi u Domu su se promijenili po pitanju boravka djece, uslova za rad i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Činimo sve da našim štićenicima osiguramo što bolju budućnost, a u skladu s tim, poduzimamo i aktivnosti ka transformaciji - naveo je Smailbegović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo