6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

22.04.2021 / 12:43 Regija - Članica EP

Tanja Fajon: Prekrajanje granica izuzetno opasna, posebno za BiH

Tanja Fajon: Prekrajanje granica izuzetno opasna, posebno za BiH
Foto: Vijesti.ba

Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta izjavila je da je "svaka ideja o postavljanju novih granica izuzetno opasna". Posebno to važi za Bosnu i Hercegovinu koja je "platila najvišu cijenu za raspad Jugoslavije", dodala je ona.

Fajon je u intervjuu za NIN ocijenila kako je “rat ostavio duboke ambise koji se mogu prevazići samo saradnjom, Tolerantnim dijalogom i aktivnom ulogom međunarodne zajednice”.

U rubrici “Lični stav” ona je podsjetila da je sadašnja struktura BiH napravljena Dejtonskim sporazumom, kojim je okončan rat.

Naglasila je da je neophodno razmišljati o boljem okviru djelovanja i saradnje, ali je neophodno i pristupiti tome na način “koji ne inspiriše težnje za dezintegracijom”.

“Kakvu ulogu treba da ima Slovenija? Kao država koja je na redu za predsjedavanje Evropskom unijom i država koja je, kako historijski tako i geografski, blizu regiji Zapadnog Balkana? Slovenija bi trebalo da radi na tome da olakša put država ka EU. Ne da ga dodatno otežava”, istakla je Fajon.

Ona je navela da joj je žao što se percepcija o Soveniji pogoršava zbog jedne osobe i da bi zato bilo pametno da slovenački premijer pojasni svoj stav o proširenju EU, posebno stav o Bosni i Hercegovini.

“Još uvijek ne znamo gdje i kako je nastao zvanični dokument. Ali me ne bi iznenadilo da neka od nacionalističkih ideja dolazi iz kruga slovenskog premijera“, rekla je Fajon, u tekstu u kojem govori o tome kako “neki evropski lideri odlučuju da promovišu ideje o dijeljenju država”.

Navela je da se nada da smo već naučili, da kada je Zapadni Balkan u pitanju, uvijek treba uzeti u obzir međunarodne odnose u regionu, historiji i kulturi.

“Mislim da su EU i njene institucije, kao i drugi akteri međunarodne zajednice, mogli mnogo toga da nauče već na greškama koje su se dešavale u prošlosti. Zemlje moraju da pokažu želju za jasnom evropskom perspektivnom. Naša je dužnost da im pomognemo u tome”, naglasila je Fajon.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo