10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.04.2021 / 11:34 BiH - Okolić u Beču

Intenzivna i uspješna saradnja ministarstava odbrane BiH i Austrije

Intenzivna i uspješna saradnja ministarstava odbrane BiH i Austrije
Foto: FENA

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, sa delegacijom Ministarstava odbrane i Oružanih snaga BiH, posjetio je jučer Terezijansku vojnu akademiju u Wiener Neustadtu i Ministarstvo odbrane Republike Austrije u Beču, gdje se sastao s generalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Austrije Diterom Kendlhoferom.

Razgovaralo se o bilateralno-odbrambenoj saradnji, koja je ocijenjena kao veoma uspješna i intenzivna, pri čemu se ostvaruju stalni kontakti koji rezultiraju kvalitetnom realizacijom programa godišnje saradnje.

Posebno je naglašen značaj saradnje u oblasti školovanja kadeta iz BiH i obuke podoficira na Terezijanskoj vojnoj akademiji, saradnji na programima sigurnosti oružja i municije, kao i o regionalnoj odbrambenoj saradnji, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik ministra Mirko Okolić iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo zbog školovanja kadeta iz BiH na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, te je izrazio uvjerenje, da će upravo kadeti dati poseban doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa BiH i Republike Austrije.

U 2018. godini na školovanje u Terezijansku vojnu akademiju je upućeno deset kadetа, od 2019. do 2021. godine upućeno je po pet kandidata, a toliko je planirano da se školuje i u 2022. godini.

Okolić je naglasio i važnost regionalne saradnje u području sigurnosti i odbrane, uključujući programe usmjerene na poboljšanje i modernizaciju postojeće vojne obuke i obrazovni sistem.

Istog dana, delegacija MO i OS BiH je posjetila i bh. kadete koji se školuju na Terezijanskoj vojnoj akademiji, gdje ih je primio komandant akademije generalmajor Karl Pronhagl. U okviru radnih sastanaka Pronhagl je upoznao delegaciju MO i OS BiH s ovom respektabilnom vojnom akademijm, osnovnom obrazovanju oficira, kao i školovanju kadeta iz Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo