-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

22.04.2021 / 10:28 Politika - Sastanak s Vučićem

Dodik: RS neće voditi ratove, ni za svoju samostalnost

Dodik: RS neće voditi ratove, ni za svoju samostalnost
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da RS nikada nije imala značajniju posjetu od današnje posjete delegacije Srbije predvođene Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da se saradnja RS i Srbije odvija u okviru specijalnih veza, zahvalivši Srbiji u Vučiću za pomoć i podršku.

- Ovo je najbolji period naše saradnje, zahvaljujući predsjedniku Vučiću Srpska može da se pohvali velikim projektima - rekao je on.

Dodik je poručio da Republika Srpska želi mir, da neće voditi nikakve ratove, pa ni za svoju sampstalnost, i da nema takve planove, iako neki, kako je rekao, uporno pripisuju RS-u takve priče. Ali i da će se RS braniti. 

Dodik je istakao da niko neće ukinuti Republiku Srpsku, kako to planiraju oni koji se pozivaju na Islamsku deklaraciju.

Rekao je i da je Vučića upoznao sa trenutnom političkom situacijom u BiH koja je veoma loša.

- Iz Sarajeva čujemo zahtjeve za eliminaciujiom RS. Problem im predstavlja i Srbija. Pokušavaju da nam nalijepe etikete koje nisu pristojne. Pitaju me kako je moguće kako da živimo s nnjima u FBiH. RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost. RS se hoće graditi. Nema tri posto Srba koje razumiju trenutnu politiku. Oni hoće da ukinu RS i to je SDA napisala u deklaraciji. Jasno su kazali da im je politički cilj eliminacija RS. To je realna opasnost – istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje dosljedna poštovanju Dejtonskog sporazuma.

- Republika Srpska nema plan da izađe iz BiH, ali kako rade ovi iz Sarajeva, oni će nas istjerati - rekao je Dodik i dodao da je svaki projekat Srpske opstruisan iz Federacije BiH.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo