14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

21.04.2021 / 22:22 Regija - Tirana

U pucnjavi u Albaniji ubijena jedna osoba, Edi Rama pozvao na mir

U pucnjavi u Albaniji ubijena jedna osoba, Edi Rama pozvao na mir
Ilustracija

Nasilje u Albaniji pred parlamentarne izbore.

Jedna osoba je ubijena, a četiri su ranjene u pucnjavi koja se dogodila danas blizu Tirane. Prema izvještajima povezana je sa stranačkim aktivistima uoči predstojećih izbora, javili su policija i mediji.

U priopćenju policije navodi se da je među ranjenima i jedna policajka. Ona je pokušala prekinuti svađu u gradu Elbasanu, 35 kilometara južno od Tirane.

Nekoliko ljudi je privedeno, uključujući i osumnjičenog napadača. Policija nije otkrila dodatne detalje.

Lokalni mediji su javili da su ubijena osoba i troje ozlijeđenih iz lokalnog ureda vladajuće Socijalističke stranke, dok je navodni napadač tjelohranitelj političara iz glavne opozicijske Demokratske stranke, desnog centra.

Albanci u nedjelju imaju parlamentarne izbore. Bira se 140 zastupnika. Neregularnosti su obilježile ranije izbore u Albaniji.

Premijer i vođa vladajuće Socijalističke stranke Edi Rama pozvao je na mir i strpljenje. Dodao je da će izbori u nedjelju ujediniti Albance, ali i kazniti one koji je hoće destabilizirati.

Taulant Bala, šef parlamentarne grupe socijalista optužio je Demokratsku stranku da šalje pripadnike paravojnih grupa, naoružane ljude iz drugih gradova da zastraše ljude u Elbasanu.

Gazmend Bardi iz Demokratske stranke, čiji telohranitelj je navodno pucao, rekao je da je iz auta koji pripada Socijalističkoj grupi dijeljen novac glasačima.

Američka ambasada u Albaniji pozvala je glavne političke vođe u zemlji da pokažu suzdržanost, kao i da jasno odbace nasilje prije izbora.

Izborna kampanja je bila napeta u danima uoči izbora. Najnovije ankete pokazuju da će Socijalisti osvojiti najviše glasova.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo