4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

21.04.2021 / 18:46 BiH - Potpredsjednik RS

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom
Foto: FENA

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom BiH - saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima.

- Šta znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa bh. entiteta RS i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. „Velikoj Srbiji“ - navodi se u saopćenju.

Šta znači, dodaje se, teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru.

- Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora bh. entiteta RS i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u entitetu se daju imena Srbija. Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada bh. entitet RS sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal BiH, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor - stoji u saopćenju.

Postavlja se i pitanje da li međunarodna zajednica, pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju bh. entiteta RS i Srbije i dezintegraciju BiH.

- Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi - ističe se u saopćenju.

Dodaje se da, ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta, onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

- Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima - saopćeno je iz kabinet potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo